Air Berlin je v insolvenci, zatím přežívá z dotací německé vlády

16.08.2017

Air Berlin je v insolvenci, zatím přežívá z dotací německé vlády
Air Berlin je v insolvenci, zatím přežívá z dotací německé vlády (Zdroj: Aeroweb.cz)

Druhá největší německá letecká společnost, Air Berlin, se po několika letech ztrát ocitla v insolvenci. Stalo se tak poté, co její majoritní akcionář (29 %) Etihad Airlines ze Spojených arabských emirátů rozhodl, že nebude neprosperující aerolinky nadále podporovat.

Společnost, která jen minulý rok vykázala ztrátu přes 782 milionů eur (20,4 miliard Kč), nyní získá od německé vlády úvěr v hodnotě 150 milionů eur (3,9 miliardy Kč) pro další fungování do doby, než se podaří vyjednat akvizici společnosti, o kterou již projevil zájem její velký německý soupeř, Lufthansa. Do té doby však musí ještě Air Berlin a její rakouská pobočka Niki splnit všechny své závazky v podobě již prodaných letenek.

Sám Etihad přitom jen za posledních šest let přispěl do pokladny neprosperující společnosti několika stovkami milionů eur, ani tak se ovšem kvůli neefektivnímu řízení aerolinek nepodařilo docílit tolik potřebných zisků. Celým případem akvizice Air Berlin Lufthansou se nyní začala zabývat i Evropská komise s účelem prověřit, probíhá-li celé insolvenční řízení podle stanovených pravidel.  


Air Berlin vznikl již v roce 1978 / Foto Felix Gottwald

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář