Zeptejte se pilota, vyzývá Patrick Smith v nově vydané knize

11.08.2017

Zeptejte se pilota, vyzývá Patrick Smith v nově vydané knize
Zeptejte se pilota, vyzývá Patrick Smith v nově vydané knize (Zdroj: Aeroweb.cz)

„Vše, co si myslíte, že víte o létání, je špatně.“ Tuto smělou domněnku vyslovuje Patrick Smith, zkušený dopravní pilot, hned v úvodu své knihy Zeptejte se pilota, kterou pro české čtenáře nově připravilo nakladatelství Grada Publishing. Lze si tak domyslet, že publikace, která je na tuzemských pultech sotva první týden, je určena především laické veřejnosti. O to překvapenější zůstává čtenář-pilot po prolistování několika prvních stránek.

Hned na úvod musím vysvětlit jednu okolnost. Coby aktivní pilot „malých“ letounů se setkávám se zvláštním fenoménem. Tak nějak automaticky se ode mě očekává, že vím o letectví a létání naprosto vše, co s ním jen vzdáleně souvisí – od otevírací doby letištní Billy přes konstrukční plány Airbusu A380 a Boeingu 787 až po telefonní čísla na všechny stevardky na světě. Pochopitelně mylně. A tak jsem již několikrát při záludném dotazu ve stylu „na co jsou takový ty malý dvířka u podvozku“ musel potupně přiznat, že to nevím. Chvíli jsem sice živil domněnku, že právě kvůli tomu jsou v ATPL teorii ty senzační otázky na postupy při požáru motoru u B737 apod., ale ani tak jsem dosud nezískal potřebné penzum vědomostí, které by zasytilo zvídavost mého okolí podle konkrétních představ.

I s výše popsaným pocitem a bez velkých očekávání jsem začal pročítat novou knihu Patricka Smitha, abych k ní sepsal pár hodnoticích slov. Jak z názvu Zeptejte se pilota či podtitulu „Vše, co jste kdy chtěli vědět o letecké dopravě a cestování letadlem“ vyplývá, kniha formou otázek a odpovědí přináší neotřelým způsobem vhled do tajů letecké dopravy. Bez většího vzrušení jsem přešel otázky jako „proč se letadla přetlakovávají“ či „proč letadla startují proti větru“, ale brzy se mi před oči dostala témata typu „štěkající pes: podivné zvuky v airbusech“, „co znamená náhlý hluk motorů v cestovní kabině“ či například „poetika v pojmenovávání letadel“. Do čtivého textu jsem se ponořil a musel jsem si připustit, že i pro mě je tato kniha obohacující.

Patrick Smith, v zámoří uznávaný expert v oblasti letectví a autor série článků Ask the Pilot!, kterou připravoval pro internetový magazín Salon.com přes deset let, se v knize věnuje nejen faktickým věcem, ale dostává nezanedbatelný prostor i pro vlastní myšlenky a hodnocení. Vyslovuje se tak například ke známé a zejména mediálně výrazné události přistání na řece Hudson, vyvrací nejrůznější mýty a konspirační teorie s letectvím spojené a zodpovídá třeba i to, čeho se letecké společnosti či sami piloti nejvíce obávají. V neposlední řadě přináší kniha evropskému pilotovi zajímavý exkurz do světa dopravních letců v poněkud odlišném prostředí Severní Ameriky.

Věřím, že i vy v ní najdete zalíbení!

Zeptejte se pilota

Autor: Patrick Smith
Nakladatelství: Grada Publishing
Rok vydání: překlad 2017 (orig. 2013)
ISBN:
978-80-271-0504-5
Cena: 379 Kč
Formát: 167 x 240 mm, 256 stran, brožovaná vazba

Co se děje s letadlem při startu, přistání a během letu? Je důvod bát se při turbulencích, bouřce či srážce s ptáky? Proč je rizikové používání mobilních telefonů? Dokázal by s letadlem přistát i amatér? Co způsobilo největší letecké katastrofy? Odpoví vám zkušený pilot osobních i nákladních letadel.

(oficiální anotace nakladatele)

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář