Velký přelet vládního tůčka odstartoval, do Kunovic „poletí dva dny

23.09.2016

Velký přelet vládního tůčka odstartoval, do Kunovic „poletí dva dny
Velký přelet vládního tůčka odstartoval, do Kunovic „poletí dva dny (Zdroj: Aeroweb.cz)

 AKTUALIZOVÁNO  Dost možná jeden z nejzajímavějších víkendů v životě čeká nejen všechny letecké fandy, ale především skupinku dobrovolníků z kunovického muzea, kteří se podílejí na tzv. Velkém přeletu bývalého vládního Tupolevu TU-154M reg. č. 1016. Stroj přezdívaný jako Naganský expres dnes v půl desáté ráno opustil brány kbelského letiště a vydal se k transportu na jih Moravy. Jeho náročná cesta skončí nejpozději v nedělních dopoledních hodinách. Cestu stroje můžete sledovat on-line i v živém videostreamu na stránkách Playtvak.cz.

Sledovat Velký přelet živě na Playtvak.cz!

„S velkou radostí informujeme, že jsme v pondělí 19. září 2016 obdrželi všechna potřebná povolení a v pátek 23. září v 9:30 vyrazíme z kbelského vojenského letiště na Velký přelet z Prahy do Kunovic. Poslední cesta Naganského expresu skončí v neděli kolem 9. hodiny ranní v Kunovicích," informovali před transportem organizátoři v tiskovém sdělení. Letadlo vyrazilo na Moravu na návěsu o celkové délce 51,5 metru. Většina přesunů, kromě páteční etapy Praha - Milovice u Hořic, proběhne v noci a brzy ráno.


(kliknout pro přechod na interaktivní mapu)

„Hodně se nám ulevilo,“ říká Martin Hrabec, vedoucí Leteckého muzea v Kunovicích a šéf Velkého přeletu. Kdyby totiž muzejníci povolení úřadů nezískali, musela by se celá akce odložit přibližně o měsíc. „Moc děkujeme kolektivu z Universal Transport, kteří to celé vybojovali. A samozřejmě také kbelské 24. základně dopravního letectva, která dala definitivní souhlas k ‚manévrům‘ při nakládání a výjezdu z letiště.“

Poslední přípravy skončily během uplynulého víkendu, kdy byly demontovány poslední drobné součásti z centroplánu a bylo bezpečně zajištěno pohyblivé vybavení interiéru. „Velké“ demontáže skončily už v polovině srpna, kdy se podařilo oddělit i levou část centroplánu od trupu. „Spadl mi tím strašný kámen ze srdce,“ říká Pepa Hajchel, hlavní tahoun party demontážníků. „Sice jsme už věděli, jak na to, ale dokud to není sundané, vždycky se něco může zkomplikovat.“

Na Velký přelet, jehož realizaci jste mohli pomoct zajistit i vy v crowdfundingové kampani na webu Startovač.cz, budou dohlížet nejen zaměstnanci přepravní firmy Universal Transport, Policie ČR, vojenské policie AČR a zvědavci všeho druhu, ale také komisaři pelhřimovské Agentury Dobrý den – provozovatele Muzea rekordů a kuriozit a autora a vydavatele České knihy rekordů. A organizátoři věří, že se jim do ní podaří také zapsat.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář