Kbelské muzeum o víkendu přivítá Pražskou muzejní noc i v novém areálu

08.06.2016

Kbelské muzeum o víkendu přivítá Pražskou muzejní noc i v novém areálu
Kbelské muzeum o víkendu přivítá Pražskou muzejní noc i v novém areálu (Zdroj: Aeroweb.cz)

V sobotu 11. června se uskuteční již 13. ročník Pražské muzejní noci. Cíl nabídnout návštěvníkům netradiční program si již tradičně vytklo Letecké muzeum Kbely, které letos poprvé láká i do areálu Staré Aerovky. V něm společnost LOM Praha zrekonstruovala dva hangáry, kde koncem dubna nalezly útočiště například stíhací letoun Aero A-18 z roku 1923, letouny Suchoj či MiG.


Jeden z opravených hangárů v areálu Stará Aerovka

Tradičně zajímavý program kbelského muzea uvede v 19 hodin průlet letounů JAS-39 Gripen, vzdušný prostor poté ovládnou letouny Aero C-104, Zlín Z-126 Trenér nebo Let L-200A Morava. V půl osmé se nad hlavami návštěvníků snese skupina výsadkářů, které na obloze vystřídají víceúčelové vrtulníky Armády ČR Mi-17. 

Od osmé hodiny večer pak budou v hangáru č. 40 probíhat projekce filmů spjatých s tématikou letectví. Hlavní roli v nich bude hrát stíhací letoun MiG-29, letošní novinka v expozici muzea. Hostem promítání bude Václav Vašek, bývaly armádní pilot s mnoha zkušenostmi na tomto letounu.

Nová expozice v areálu Stará Aerovka

V areálu Stará Aerovka v bezprostřední blízkosti letňanského letiště na jaře skončila rekonstrukce historických hangárů, od konce dubna je v nich umístěna část expozice kbelského muzea. Spatřtit zde můžete například víceúčelový dopravní letoun Aero C-3A z roku 1941, stíhací bombardér Suchoj Su-22M-4 či stíhací letoun MiG-21MF.


Stíhací letoun Aero A-18 z roku 1923


Cvičný proudový letoun z konce padesátých let Aero XL-29 Delfín

Dopravní podnik hlavního města Prahy tradičně navýší přepravní kapacitu svých spojů. Centrálním přestupním bodem se stane náměstí Jana Palacha u stanice metra A Staroměstská, k Leteckému muzeu Kbely vás dopraví autobusová linka číslo 6. Areál Staré Aerovky se nachází přibližně 900 metrů od kbelského muzea, přístup je z ulice Hůlkova.

Letecké muzeum Kbely patří se svými 275 letadly mezi největší muzea svého druhu v Evropě. Pyšnit se může několika světově unikátními letouny nebo deseti letuschopnými stroji. Kromě letadel vystavuje letecké motory, části draků, výzbroj a výstroj či armádní stejnokroje. Připomíná historii zejména československého a českého letectví.

Více informací k programu muzejní noci se dočtete na stránkách Vojenského historického ústavu.


Cvičný proudový letoun Aero L-39 Albatros z roku 1968

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář