Kvalifikaci Red Bull Air Race ve Spielbergu nečekaně vyhrál Španěl Velarde

23.04.2016

Kvalifikaci Red Bull Air Race ve Spielbergu nečekaně vyhrál Španěl Velarde
Kvalifikaci Red Bull Air Race ve Spielbergu nečekaně vyhrál Španěl Velarde (Zdroj: Aeroweb.cz)

S dvacetiminutovým zpožděním způsobeným dešťovou přeháňkou odstartoval sobotní kvalifikací druhý podnik Red Bull Air Race 2016. Nejlepší výchozí pozici do závodu v rakouském Spielbergu si trochu překvapivě vylétal Španěl Juan Velarde. Martin Šonka skončil šestý a Petr Kopfstein 13.

Skupinky fanoušků s českými vlajkami zaplnily rakouské tribuny navzdory typicky aprílovému počasí a na své favority nemusely čekat dlouho. Dvojice českých zástupců v šampionátu totiž svými lety celou kvalifikaci zahajovala. Martin Šonka zaujal tradičně velmi precizním prvním letem. Při druhém pokusu sice při ostré zatáčce na okamžik ztratil vztlak na jedné polovině křídla, s přetažením si však poradil excelentně a v cíli se mohl dokonce radovat z ještě lepšího času. Podobně nadšený bohužel nemohl být Petr Kopfstein, který se v prvním kvalifikačním kole potkal s pylonem a při druhém letu si připsal dvě sekundy navíc za klesání v jedné z průletových bran. Penalizace v obou případech srážely jeho výkon za hranici jedné minuty.


Foto Red Bull Air Race

Vedoucí čas Šonky bohužel nevydržel na nejvyšší příčce dlouho. Po nevýrazném výkonu Slovince Petera Podlunšeka přisla série bezchybných letů a snižujících se cílových časů Nigela Lamba, domácího Hannese Archa a Juana Velardeho, který o sobě dal ve své druhé sezóně v Master Class konečně pořádně vědět, když zapsal vynikající výkon 55,803 sekundy. Ve srovnání s tím se jako průměrné jevily kvalifikační pokusy Matta Halla, Jošiho Muroji a Petea McLeoda, kteří ač se vyvarovali větších chyb, neletěli tak dobře jako jejich dnešní nejlepší konkurenti.

Za svými očekáváními zcela jistě zaostal také Američan Michael Goulian, jemuž se nepodařilo pokořit hranici 57 sekund. To jeho krajan Kirby Chambliss letěl ještě o něco pomaleji a při druhém pokusu překročil maximální povolenou náletovou rychlost 200 uzlů, za což byl diskvalifikován. Proto ani on nijak nezářil nadšením. Na vynikající úvod a třetí místo z prvního závodu v Abú Dhabí chce v Rakousku navázat Francois Le Vot. Bývalý francouzský stíhací letec ovšem nedokázal najít nad Red Bull Ringem ideální trať a nepodařilo se mu dosáhnout lepšího času než 58,432 sekundy. Na stále vedoucí čas Velardeho ovšem nenašli recept ani nejlepší dva muži průběžného pořadí, Němec Matthias Dolderer a druhý Francouz Nicolas Ivanoff. Španěl se tak po necelé hodině a půl radoval z nečekaného úspěchu.

Do nedělního závodu, který tradičně začne úvodním kolem sedmi duelů, si Martin Šonka „vysloužil“ nikterak neznámého soupeře, kterým bude právě průběžný lídr a vítěz závodu ve Spojených arabských emirátech Ivanoff. Souboj českých a domácích fanoušků zase zpestří duel Petra Kopfsteina a Hannese Archa. Zajímavý ovšem bude třeba i americký souboj Gouliana s Chamblissem.

První kolo duelů začíná zítra ve 13 hodin středoevropského času a sledovat jej můžete živě na webu www.redbullairrace.com.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář