Přistávající Airbus A320 se střetnul s dronem poblíž letiště Heathrow

18.04.2016

Přistávající Airbus A320 se střetnul s dronem poblíž letiště Heathrow
Přistávající Airbus A320 se střetnul s dronem poblíž letiště Heathrow (Zdroj: Aeroweb.cz)

Airbus A320-200 společnosti British Airways registrace G-EUYP přistávající na dráze 27L londýnského letiště Heathrow se včera v 12:50 místního času (11:50 UTC) v průběhu přiblížení střetnul s menším, dálkově řízeným letadlem, který zasáhnul jeho nosní část. Po přistání letoun prohlédli techničtí pracovníci a uvolnili jej k dalšímu letu. Zprávu přinesly stránky Bbc.com


Případů sblížení dronu s letadlem nebezpečně přibývá / Foto Rt.com

Po přistání letounu s 132 cestujícími a pěti členy posádky na palubě oznámil incident jeden z jeho pilotů. Srážku s dronem následně potvrdila sama letecká společnost i londýnská policie. Jedná se o první podobnou srážku dopravního letadla s dálkově ovládaným dronem na území Spojeného království.

Podle mluvčího britského leteckého úřadu je „naprosto nepřijatelné“, aby se drony pohybovaly v blízkosti letiště. Každý, kdo bude mít podobný incident na svědomí, by podle něj „měl čelit vážnému postihu, včetně možnosti vězení.“

Londýnská policie již zahájila šetření nedělního případu, nikoho však zatím v souvislosti se srážkou nezadržela.

Dlouhodobý problém letiště Heathrow

V okolí londýnského letiště se však nejedná o první případ nebezpečného sblížení dronu a dopravního letounu. Britská asociace dopravních pilotů (BALPA) uvádí, že za posledních šest měsíců došlo jenom v okolí letiště Heathrow k 23 případům nebezpečného sblížení, v jednom případě minul startující Boeing 777 dálkově řízené letadlo o pouhých 21 metrů (70 stop). V návaznosti na tyto incidenty se asociace rozhodla nechat vypracovat studii zkoumající například možné důsledky nasátí dronu pohonnou jednotkou letadla.

Větším tématem je legislativa týkající se provozu délkově řízených letounů na území USA, kde provozovatelé již nyní musejí registrovat každý dron s hmotností přesahující 250 gramů.

Tamní experti v oblasti letectví napočítali mezi prosincem 2013 a zářím minulého roku 921 případů sblížení dálkově řízeného letadla s civilním letadlem. Ve více než polovině z nich se drony pohybovaly v oblasti letových tratí či prostorech, kde je jejich provoz zakázán. Podle nově vznikajících zákonů by pilotům dronů, kteří ohrozí bezpečnost civilních letadel na území USA, mohl hrozit postih včetně trestu odnětí svobody. Studie nevylučuje ani použití dálkově řízených systémů v případě teroristického činu.

O současné právní situaci týkající se provozu dronů v České republice a jejich možné budoucnosti si můžete přečíst v samostatném článku.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář