Na Aviatickou pouť letos zavítá také legendární DC-3 Dakota

04.04.2016

Na Aviatickou pouť letos zavítá také legendární DC-3 Dakota
Na Aviatickou pouť letos zavítá také legendární DC-3 Dakota (Zdroj: Aeroweb.cz)

O posledním květnovém víkendu bude pardubické letiště svědkem již 26. ročníku Aviatické poutě, která se letos ponese v duchu hesla Hvězdy na nebi. Jednou z největších hvězd letecké historie je přitom legendární Douglas DC-3 známý zejména jako Dakota. Spolu s Jakovlevem Jak-3 nebo létajícím člunem PBY-5A Catalina tak v obou dnech doplní téměř šestihodinový program letecké show.

Ve třicátých letech 20. století si britské Královské letectvo (RAF) objednalo vojenskou verzi dopravního letounu Douglas DC-3, které dalo název Dakota. Pod tímto nesmrtelným jménem se stroj zapsal do historie jako nejvýznamnější transportní letoun, přičemž i dnes je možné nalézt exempláře, které slouží k dopravě nákladu nebo cestujících. Některé z nich jsou staré i více než 70 let.


DC-3 Dakota se představí v barvách výrobce hodinek Breitling / Foto Wings-aviation.ch

„Až do poloviny třicátých let minulého století byla letecká doprava více dobrodružství než pohodlný pravidelný spoj," vysvětluje význam letounu člen organizačního štábu pouti Jan Rudzinskyj. „Opravdový zlom v letecké dopravě přišel až s příchodem amerického celokovového dvoumotorového typu Douglas DC-3.“

Po skončení druhé světové války se DC-3 osvědčil rovněž ve službách Československých státních aerolinií, které provozovaly v jednu dobu až 40 těchto letounů. Jeden z exemplářů, který paradoxně v barvách tuzemského dopravce nikdy nelétal, stojí od podzimu roku 2003 i před centrálou ČSA na pražském letišti.

Historické scény i soudobá technika

Jak vyplývá z názvu letošního ročníku, setkají se na pardubickém nebi letouny vybavené hvězdicovými motory. Pro diváky si připraví některé z význačných válečných scén nebo jiné obrazy z dějin letectví. Těšit se můžete například na bitvu v Pacifiku či scénu z první světové války. Svou stopu na obloze zanechají rovněž Vzdušné síly Armády ČR a Centrum leteckého výcviku Pardubice.

Oba víkendové dny nabídnou téměř šestihodinový program, který nezapomene ani na nejměnší návštěvníky. Přípravy akce můžete sledovat na oficiálních stránkách.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář