Letiště ve Vlašimi obnoví po téměř šesti letech svůj provoz

15.03.2016

Letiště ve Vlašimi obnoví po téměř šesti letech svůj provoz
Letiště ve Vlašimi obnoví po téměř šesti letech svůj provoz (Zdroj: Aeroweb.cz)

Až do roku 2010 provozoval letiště Vlašim (LKVL) místní aeroklub. Z důvodu nejasné situace okolo vlastnictví pozemků, na kterých se letiště rozkládalo, však ztratil potřebnou licenci Úřadu pro civilní letectví (ÚCL). Nyní by pravidelný hřmot leteckých motorů na jeho plochu měla vrátit městská radnice, která již získala povolení k jeho provozování. Informaci přinesla agentura ČTK.


Travnatá plocha letiště severozápadně od Vlašimi

Předseda Aeroklubu Vlašim tehdy vyčítal některým vlastníkům pozemků, na nichž se letiště rozprostírá, snahu na letišti zbohatnout. Ti naopak argumentovali, že aeroklub nikdy neměl uzavřenou nájemní smlouvu se skutečnými vlastníky, kterých mělo být až 90. Vlašimská radnice se však již v době těchto sporů zasazovala o pokračování provozu na letišti.

Nyní se proto ujala iniciativy a po získání licence na úřad odeslala rovněž potřebné dokumenty k „fyzickému provozování", tedy například pohotovostní plán či letištní řád. Pro obnovení provozu bude potřeba ustanovit rovněž letištní okruh, což může přinést úlevu místním. „Budou platná ochranná pásma, takže budou i vymezeny lokality, kde se létat nesmí, výšky a podobně. Takže by se to pro obyvatele Vlašimi mělo naopak zlepšit,“ naráží na nynější „neuspořádaný" provoz ultralightů současný místostarosta Vlašimi Karel Kroupa.

Rovněž dodává, že nově „by tam mohla přistávat i klasická malá letadla tak, jak tomu bylo před lety.“ Na letišti má přitom dodnes zázemí tamní aeroklub, investice do úpravy by proto neměly být příliš vysoké. Týkat by se měly zejména zhutnění a vyznačení přistávací dráhy, nastiňuje budoucí úpravy pan Kroupa.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář