Stíhací letouny Jak na Aviatické pouti připomenou bitvu II. světové války

29.02.2016

Stíhací letouny Jak na Aviatické pouti připomenou bitvu II. světové války
Stíhací letouny Jak na Aviatické pouti připomenou bitvu II. světové války (Zdroj: Aeroweb.cz)

O posledním květnovém víkendu navštíví Aviatická pouť již po 26. pardubické letiště. Kromě létajícího člunu PBY-5A Catalina nabídne ročník s podtitulem Hvězdy na obloze mimo jiné celkem tři letouny Jak a dvouplošník Polikarpov Po-2 Kukuruznik v jedné z bitev druhé světové války, která na východní frontě rozhodovala o budoucnosti Evropy. Dalším lákadlem je vystoupení rekordního počtu akrobatů z The Flying Bulls ve střední Evropě.


Jakovlev Jak-3, před 75 lety postupoval Evropou / Foto Flugzeuginfo.net

V červnu letošního roku uplyne 75 let od operace Barbarossa, při níž Německo v roce 1941 napadlo Sovětský svaz. V duchu zvyku připomínat slavné bitvy přivede Aviatická pouť na pardubické nebe esa, která na tehdejší bojiště nasadila východní velmoc.

„Ke zvrácení sil ve prospěch Rudé armády bylo potřeba nových typů vojenské techniky. Mezi letadly v prvních liniích byly rozšířeny stíhací stroje konstruktéra A. S. Jakovleva. Jedním z nejúspěšnějších a mezi piloty nejoblíbenějších se stal typ Jak-3,“ představuje Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti letoun, jehož dva exempláře navštíví letošní ročník pouti. Ve válečné scéně východní fronty je doplní ještě třetí letoun Jak ve válečném zbarvení a dvouplošník Polikarpov Po-2 Kukuruznik.

Pokud organizátoři přichystají přívětivější počasí, než které před 75 lety zkomplikovalo německý postup, mohou se návštěvníci těšit třeba na scénu z první světové války či předvedení Vzdušných sil Armády ČR a Centra leteckého výcviku Pardubice.

Oba víkendové dny nabídnou pětihodinový program, který nezapomene ani na nejmenší návštěvníky. Přípravy akce můžete sledovat na oficiálních stránkách.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář