Aviatická pouť zve na létající člun a historické bitvy

15.02.2016

Aviatická pouť zve na létající člun a historické bitvy
Aviatická pouť zve na létající člun a historické bitvy (Zdroj: Aeroweb.cz)

O víkendu 28. a 29. května na pardubické letiště již po šestadvacáté zavítá tradiční Aviatická pouť. Ačkoli organizátoři ještě nezveřejnili celý program ročníku s podtitulem „Hvězdy na obloze“, mezi hlavní taháky bude bezpochyby patřit americký létající člun z druhé světové války PBY-5A Catalina. Dále organizátoři slibují vystoupení rekordního počtu letadel s červenými býky na trupu, The Flying Bulls, ve střední Evropě.


Americký průzkumný létající člun PBY-5A Catalina / Foto Aviatická pouť

„Při přípravě programu letošního ročníku jsme se opět snažili pozvat některá historická letadla, která jsme na českém nebi doposud neviděli,“ snaží se nalákat návštěvníky Jan Rudzinskyj z organizačního štábu pouti. Zároveň však vyvrací spekulace o možném přistání obojživelného letounu na řece Labe protékající Pardubicemi. Ta podle něj nenabízí dostatečnou délku vodní plochy ani minimální vzdálenost od překážek.

Jak již podtitul ročníku napovídá, setkají se na pardubickém nebi letouny poháněné hvězdicovými motory. Kromě bitvy v Pacifiku či útoku na německou kolonu na východní frontě pak divákům společně předvedou i scénu z první světové války. Na obloze se však představí i Vzdušné síly Armády ČR a Centra leteckého výcviku Pardubice.

Oba víkendové dny nabídnou pětihodinový program, který nezapomene ani na nejměnší návštěvníky. Přípravy akce můžete sledovat na oficiálních stránkách

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář