EASA v dotazníku zjišťuje postoj GA pilotů k přístrojovému létání

13.01.2016

EASA v dotazníku zjišťuje postoj GA pilotů k přístrojovému létání
EASA v dotazníku zjišťuje postoj GA pilotů k přístrojovému létání (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pravidelným návštěvníkům webových stránek Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) jistě neunikl odkaz na nový dotazník Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA), která v rámci jednoho z dlouhodobých úkolů zjišťuje, jak se piloti všeobecného letectví staví k přístrojovému létání. Svou troškou do mlýna můžete přispět i vy zodpovězením několika málo otázek v online formuláři na stránce https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/IRRatingforGA2015.

"Evropská agentura pro bezpečnost letectví zahájila projednávání normotvorného cíle RMT.0677 týkajícího se 'snazšího přístupu pilotů všeobecného letectví k přístrojovému létání'. Zásadním krokem v tomto procesu je pochopení, jak je v současnosti v členských státech EASA přístrojová doložka vnímána," stojí v úvodním slově dotazníku, jehož dobrovolné vyplnění by mělo úředníkům EASA ke kýženému pochopení aktuální situace pomoci.

Snaha více zpřístupnit přístrojové létání pilotům všeobecného letectví je jedním z cílů EASA v běžícím programu GA Road Map; dalším bodem je dále například zmírnit požadavky na výcvikové organizace či zjednodušit předpisy pro oblast "malých letadel". První praktické výstupy těchto snah lze vidět například v zavedení Přístrojové kvalifikace pro traťové lety (EIR) či v pozměněném přístupu k přístrojovému výcviku známém jako Competency-based Instrument Rating (CB-IR).

Dotazník můžete na stránkách EASA vyplňovat až do 1. března.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář