Při nehodě Albatrosu v Kalifornii zemřel Mike Mangold, bývalý mistr RBAR

07.12.2015

Při nehodě Albatrosu v Kalifornii zemřel Mike Mangold, bývalý mistr RBAR
Při nehodě Albatrosu v Kalifornii zemřel Mike Mangold, bývalý mistr RBAR (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dva lidé nepřežili včerejší tragickou nehodu letounu české výroby Aero Vodochody L39 Albatros. Podle informací svědků se letoun při vzletu z kalifornského letiště Apple Valley (KAPV) vzňal a krátce po odpoutání od země havaroval. Později vyšlo najevo, že jedním ze dvou lidí na palubě byl Mike Mangold, bývalý mistr světa Red Bull Air Race, který v posledních dvou letech působil jako televizní spolukomentátor tohoto sportu.

Svědkyně nehody dvoumístného stroje pro americkou stanici LLN uvedla, že za letadlem již během rozjezdu šlehaly několikametrové plameny. Stroj měl poté vystoupat asi do výšky 100 metrů, když krátce nato v pravém náklonu narazil do země. Podle záchranářů neměla posádka šanci přežít, nikdo další naštěstí nebyl při nehodě v perimetru letiště zraněn. Stroj registrace N39AY vyrobený v roce 1993 patřil společnosti Jettran a byl plně způsobilý a schválený pro provoz v kategorii Experimental.

Dvojnásobný mistr světa Red Bull Air Race

Jako absolvent Vojenské akademie vzdušných sil se Mike Mangold létání věnoval od svých 22 let. Skutečné pilotní mistrovství si osvojil v průběhu 2 500 hodin strávených v kokpitu F-4 Phantom za deset let armádní služby. Vojenskou kombinézu vyměnil za civilní uniformu v roce 1989 a pod hlavičkou společností American Airlines a nedávno zaniklé USAir si zapsal více než 11 000 letových hodin na strojích MD-80, BAe-146, Boeing 727 a 767. Obrat v leteckém životě mu však přinesla touha po větším napětí.


Foto Red Bull Air Race

To nalezl v akrobacii, které se věnoval od roku 1990, kdy postupně usedal do kokpitů Pitts S-1, S-2, Extra 300, Su-26 a Edge 540. V roce 2002 se stal nejúspěšnějším pilotem kategorie Unlimited a získal cenu L. Paula Soucyho od Mezinárodního leteckého klubu (IAC). Mezi lety 2000 a 2004 pětkrát ovládnul kategorii Unlimited státu Kalifornie a stal se členem amerického akrobatického týmu ve stejné kategorii. V souteži Red Bull Air Race dosáhl několika individuálních vítězství, v letech 2005 a 2007 dosáhnul až na titul světového šampiona. Absolvoval přibližně 5 000 parašutistických seskoků a stal se americkým mistrem v přesnosti dopadu.

Mike Mangold je druhým tragicky zemřelým letcem z ekipy Red Bull Air Race. Tím prvním byl španělský pilot Alejandro Maclean, který zahynul krátce pro skončení tehdy zkráceného ročníku 2010, při nácviku svého vystoupení na airshow. O něhodě jsme vás tehdy informovali ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář