Na Trident Juncture havaroval český Mi-171, pět zraněných

05.11.2015

Na Trident Juncture havaroval český Mi-171, pět zraněných
Na Trident Juncture havaroval český Mi-171, pět zraněných (Zdroj: Aeroweb.cz)

V průběhu vojenského cvičení sil NATO Trident Juncture 2015 dnes v 16:50 místního času (15:50 UTC) havaroval český armádní vrtulník Mi-171Š. Podle dostupných informací se stroj při přistání ve výcvikovém centru San Gregorio na severovýchodě Španělska přebrátil na bok. Na palubě bylo v tu chvíli pět členů posádky a jedenáct vojáků. Pět z nich podstoupilo ošetření, jsou však mimo ohrožení života. Okolnosti nehody se nadále vyšetřují.


Mi-171Š na Trident Juncture / Foto Allied Joint Force Command

„Zranilo se pět vojáků. Poskytli jsme jim okamžitou pomoc a následně je převezli do nemocnice ve městě Zaragozza,“ uvádí zpráva velitelství z nizozemského Brunssunu k nehodě helikoptéry. Její příčiny bude hledat španělská vyšetřovací komise ve spolupráci s armádními složkami.

Vrtulník pocházel z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. Stroj byl jedním ze sedmi čerstvě modernizovaných kusů v rámci programu SOF II určených především pro speciální jednotky. Během nehody byli na palubě přítomni právě příslušníci 601. skupiny speciálních sil z Prostějova.

Cvičení Trident Juncture 2015 probíhá od října a představuje největší soustředění sil NATO za poslední roky. Přibližně 36 000 vojáků z 30 aliančních zemí se soustředí v mnoha zemích Evropy, v oblasti Atlantiku či v Kanadě.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář