PŘIPOMÍNÁME: Změny v rozdělení vzdušného prostoru od 15. října

09.10.2015

15. října 2015 vstoupí v platnost zásadní změny v rozdělení vzdušného prostoru ČR, které mají významný vliv na VFR lety. Ještě jednou podrobně připomínáme, na co všechno je třeba si dát pozor.

PŘIPOMÍNÁME: Změny v rozdělení vzdušného prostoru od 15. října
PŘIPOMÍNÁME: Změny v rozdělení vzdušného prostoru od 15. října (Zdroj: Aeroweb.cz)

Přehled hlavních změn od 15. října 2015
informace relevantní pro lety VFR a s vertikálním rozsahem GND-FL95
(zvýrazněny jsou změny v horizontálních hranicích)

  • TMA Brno I - VII - změna horní vertikální hranice na FL95
  • TMA Ostrava I - V - změna horní vertikální hranice na FL95
  • TMA Praha II - VII - změna horní vertikální hranice na FL95
  • MTMA Čáslav - změna horní vertikální hranice na FL95
  • MTMA Náměšť - bylo sloučeno MTMA Náměšť I + II a vzniklo nové MTMA Náměšť (se změněnými horizontálními hranicemi)
  • MTMA Pardubice - změna horní vertikální hranice na FL95
  • MTMA Čáslav, Kbely, Náměšť, Pardubice - přidán nový volací znak RADAR pro frekvenci MAPP - dle informací přímo z pracoviště (MAPP) bude používán volací znak podle druhu požadovaných služeb. Pro procedurální služby (například pro průlet MTMA) bude nadále využíván volací znak APPROACH, pro radarové služby bude využíván volací znak RADAR.
  • LKP 4 Vlašim - změna horizontální hranice
  • LKP 6 Semtín (původně Bohdaneč) - změna názvu, vertikální i horizontální hranice
  • LKR 1 Boletice - prostor zrušen a nahrazen prostorem LKTSA 1
  • LKR 2 Březina - prostor zrušen a nahrazen prostorem LKTSA 2, 2A, 2B, 2C
  • LKR 3A a 3B Libavá - prostor zrušen a nahrazen prostorem LKTSA 3, 3A, 3B
  • LKR 4 Hradiště - prostor zrušen a nahrazen prostorem LKTSA 4
  • LKR 5A, 5B a 5C Brdy - prostor zrušen a nahrazen prostorem LKTSA 5, 5A, 5B, 5C
  • LKR 6 Prostějov - prostor zrušen a nahrazen prostorem LKTRA 6
  • LKR 9 Praha - změna horizontální hranice
  • LKD 4 Hostim - prostor zrušen
  • LKD 6 Strážovice - prostor zrušen
  • LKD 8 Dolní Dunajovice - nově zavedený prostor
  • Zrušené prostory TRA: LKTRA 54 Znojmo, LKTRA 55 Boskovice, LKTRA 82 Třešť, LKTRA 83 Okříšky, LKTRA 84 Únanov, LKTRA 85 Brtnice
  • Nově zavedené prostory TRA: LKTRA 10 Pohořelice, LKTRA 11 Miroslav, LKTRA 12 Únanov, LKTRA 13 Jevišovice, LKTRA 14 Čáslavice, LKTRA 15 Brtnice, LKTRA 16 Třešť, LKTRA 17 Okříšky, LKTRA 53 Boskovice, LKTRA 59 Blansko
  • LKTRA 61 Milovice - prostor přejmenován na LKTRA 61 Kopidlno, změna vertikální hranice
  • LKTRA 62 Vodochody - prostor přejmenován na LKTRA 62 Nymburk
  • LKTRA 72 Opočno - změna horizontální hranice

Další informace najdete také v článku
Chystané změny v rozdělení vzdušného prostoru od října


Zvětšení prostoru LKR 9 Praha / Foto ÚCL (kliknout pro zvětšení)


Nákres změnami dotčených prostorů / Foto Avion Patrik Sainer
(kliknout pro zvětšení)

Při příležitosti plánovaných změn, o kterých jsme vás již rámcově informovali, také vychází MIMOŘÁDNÉ VYDÁNÍ leteckých map VFR 1 : 500 000 a 1 : 1 000 000 (mapy distribuované s Databází letišť) s aktuálním rozdělením vzdušného prostoru od 15. října 2015, které si můžete již od 5. října 2015 zakoupit v e-shopu vydavatelství Avion nebo v leteckých prodejnách.

Tyto nové mapy najdete také u stávajících skladových vydání Databáze letišť 2015 – pokud vám aktuální výtisk schází, je ten správný čas na jeho doobjednání. Předplatitelé Databáze letišť PROFI (Kompletní Databáze letišť) dostali od vydavatele tuto sadu mimořádného vydání leteckých map zcela zdarma jako pozornost k jejich předplatnému. Členové Svazu UL LAA ČR, kteří v rámci svého členství každoročně dostávají aktuální výtisk klasické Databáze letišť, obdrží mimořádné vydání Letecké NAVIGAČNÍ MAPY VFR 1 : 500 000 v průběhu října 2015 přímo v rámci distribuce LAA (zdarma – v rámci svých členských příspěvků Svazu UL, ale pouze mapu 1 : 500 000).

Nadcházející vydání leteckých map se chystá v klasickém jarním termínu 2016 – po provedení zimních změn.

Data pro GPS ke stažení

Na webových stránkách www.aerobaze.cz/gps najdete již nyní zcela zdarma nový aktuální soubor (WEF 15OCT15) obsahující vzdušný prostor ČR a všechna letiště i navigační body pro vaše GPS přístroje. Aktualizace elektronických dat (letecké mapy 1 : 500 000 a 1 : 200 000, podrobné letištní informace i detailní PDF z Databáze letišť PROFI) pro aplikace pracující na mobilních telefonech a tabletech jsou již také připraveny pro distribuci od 15. října 2015. Od tohoto data najdete aktuální soubory ke stažení v aplikaci Databáze letišť pro telefony iPhone a tablety iPad od společnosti Apple (podrobnosti na www.aerobaze.cz/app).

Aktuální data najdete také ve všech ostatních aplikacích (pro Apple iOS a OSX, Android, Win Mobile a ostatní) sdílejících podrobná data a letecké mapy z Databáze letišť – jedná se o aplikace a počítačové programy Air Nav Pro, IFOS Sky Map a Flight Planner, PocketFMS, RocketRoure, SmartMaps Aero.

Upozornění pro uživatele aplikace Databáze letišť pro Apple zařízení

Apple před pár dny uvolnil novou verzi operačního systému iOS 9. Naši aplikaci jsme úspěšně otestovali pod novou verzí operačního systému iOS 9, který sice pro naší aplikaci v tuto chvíli nepřináší žádná vylepšení, ale aplikace je na něm funkční (alespoň na testovacím iPadu se zdá, že funguje správně :-).

POZOR - odhalili jsme však jednu chybu v naší aplikaci: Pokud používáte operační systém iOS 9 nemažte aplikaci ze svého zařízení před updatem leteckých dat! Problém v aplikaci nastává při spuštění nově nainstalované aplikace z AppStore - před přihlášením k vašemu uživatelskému účtu. Doporučujeme aplikaci z vašeho zařízení nemazat (po provedení update vašeho telefonu/tabletu na nový iOS 9 aplikace nadále běží bez problémů, problém nastane pouze při nové instalaci aplikace pod iOS 9).

Pokud jste aplikaci smazali, kontaktujte nás a my vám poradíme, jak se přihlásit k vašemu uživatelskému účtu a aplikaci rozběhnout. Omlouváme se za tuto nepříjemnost, na opravě aplikace pracujeme.

Patrik Sainer, vydavatel Databáze letišť

Databáze letišť 2016 a Letecká mapa ICAO 2015/2016 ČR

Nové vydání letecké mapy ICAO ČR 1 : 500 000 (vydávané LIS ŘLP ČR), které bylo na jaře 2015 odsunuto na podzimní termín, vyšlo k 15. říjnu 2015. Toto vydání mapy ICAO by mělo zůstat platné také po celý rok 2016. Dlouhodobá spolupráce vydavatelství Avion s ŘLP ČR při distribuci mapy pilotům všeobecného letectví bude pokračovat i v roce 2016. Součástí každé Databáze letišť 2016 bude proto opět Letecká mapa ICAO ČR 2015/2016!

Databáze letišť 2016 vychází jako obvykle na přelomu března/dubna 2016. Letecká mapa ICAO ČR bude přibalena ke každému výtisku, stejně jako naše Letecká navigační mapa VFR 1 : 500 000 ČR+SR a Letecká plánovací mapa 1 : 1 000 000 ČR+SR (které budou vydány aktuální v březnu 2016 – po provedení zimních aktualizací).

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář