GE zvažuje vývoj motorů v ČR; nabídne až 1 000 pracovních míst

23.09.2015

GE zvažuje vývoj motorů v ČR; nabídne až 1 000 pracovních míst
GE zvažuje vývoj motorů v ČR; nabídne až 1 000 pracovních míst (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americký gigant v oblasti výroby leteckých motorů GE Aviation spadající pod General Electrics (GE) zvažuje v Evropě investici v hodnotě více než 400 milionů dolarů (přibližně 10 miliard korun). Horkým favoritem pro jejich destinaci je Česká republika. Pro Hospodářské noviny to údajně potvrdila centrála letecké divize GE. Otevřít by se u nás tak mohlo až tisíc nových pracovních míst v oblasti letectví.


Testovací L-410 s motorem H80 letňanské pobočky GE / Foto ge.com

Cílem společnosti je vytvořit v Evropě centrum pro vývoj, testování a výrobu turbovrtulových motorů pro menší letadla. Jedná se tak o krok novým směrem, neboť dříve se podobná centra soustřeďovala na území Spojených států. Z hlediska GE se však jedná o logický krok; vybudováním vlastního zastoupení na zahraničním trhu usnadňuje tamním zákazníkům financování nákupu jejich produktů. Společnost tak reaguje na odebrání povolení americké Export Import (Exim) Banky poskytovat levné úvěry zahraničním zákazníkům.

Kromě výhodné polohy ve středu Evropy mohla ve výběru České republice pomoct i předchozí zkušenost amerického výrobce. V pražských Letňanech sídlí pobočka GE Aviation Czech více než 400 zaměstnanci, která je největším centrem výroby a vývoje turbovrtulových motorů v České republice. 

Cílem evropského vývoje by měly být nové turbovrtulové motory s výkonem až 2 000 koňských sil. Mimo území Evropy plánuje společnost investovat dalších téměř 1,34 miliardy korun v Brazílii do výrobních a servisních center. V Kanadě by se investice do rozšíření větrného tunelu a testovacích center nového proudového motoru GE9X mohly vyšplhat na bezmála 560 milionů korun.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář