Šonka veze z MS stříbro z freestylu, nejlepším Čechem celkově Kopfstein

30.08.2015

Šonka veze z MS stříbro z freestylu, nejlepším Čechem celkově Kopfstein
Šonka veze z MS stříbro z freestylu, nejlepším Čechem celkově Kopfstein (Zdroj: Aeroweb.cz)

AKTUALIZOVÁNO 31. srpna Naposledy hostila Francie Mistrovství světa v letecké akrobacii před patnácti lety. Letos jí dala Mezinárodní letecká federace (FAI) opět důvěru, a tak mohli fanoušci pozorovat napínavé boje zkušených akrobatů nad francouzským letištěm Châteauroux-Deols v centrální části země. Po více než týden zde předvádělo své umění šedesát pilotů z osmnácti zemí světa. Česká republika v soutěži měla tři zástupce a zásluhou jednoho z nich zaznamenala znovu medailový úspěch.


Zahajovací ceremoniál a průlet francouzského letectva / Foto fai.org

Nejvýraznější českou stopu na šampionátu zanechal Martin Šonka, který vybojoval ve Francii na Mistrovství světa v akrobacii stříbrnou medaili ve freestylu. Ve své parádní disciplíně už podruhé v kariéře získal titul vicemistra světa, když nestačil pouze na Američana Hollanda. “Bylo to velmi náročných čtrnáct dní a celkově jsem spokojený s výkony, které jsem tu předváděl. Ve freestylu se mi podařilo splnit cíl a přívést znovu medaili. Bylo to pro mě o to těžší, že pro mě má prioritu světová série Red Bull Air Race a akrobacie se tomu musela částečně podřídit. Na trénink jsem měl opravdu minimum času. O to více si téhle stříbrné placky vážím,” uvedl český reprezentant.

Pohled na výsledky královské kategorie UNLIMITED snad oko českého fanouška potěší. Na třinácté pozici se umístil Petr Kopfstein se svým Extra 330SC. Šestnácté místo vybojoval s letounem Extra 300SC již zmíněný domácí mistr v letecké akrobacii a freestylu Šonka. Marek Hyka létá se svým strojem Su-31M teprve krátce, za 36. pozici proto i tak zaslouží uznání. První místo sebral francouzský pilot Alexandre Orlowski, na záda mu dýchal Rus Michail Mamistov, s bronzovou medailí do Španělska odletí Castor Fantoba. 

Letecká akrobacie, ve Francii tak oblíbená, přilákala do ochozů opět tisíce fandů. „Prvky Volného programu si každý závodník může zvolit z katalogu figur, známého jako Aresti katalog, který obsahuje dva až tři tisíce manévrů,“ popisuje francouzská pilotka Mélanie Astlesová Volný program. „Můžeme si vybrat figury, které preferujeme, ale žádná se při letu nesmí objevit dvakrát. Ve vystoupení jich předvedeme celkem devět. Mnoho lidí se mylně domnívá, že je vybíráme tak, abychom na lidi udělali co největší dojem, ale tak to není. Cílem je zvolit figury, které se nám zdají nejjednodušší a na nich pak získáváme nejvíce bodů,“ odkazuje na přesnost, se kterou musí pilot svou předem zvolenou trať zaletět.

Box neboli krychli o objemu 1 km3, ve které účastníci předvádějí svá vystoupení, mohli pozorovat všichni návštěvníci zdarma. O popularitě sportu v hostitelské zemi svědčí i dva tisíce lidí, kteří se zúčastnili zahajovacího ceremoniálu. Slavnostní zakončení doprovodila přehlídka francouzských vzdušných sil a historických letounů jako například Spitfire MK.XIX nebo Douglas DC-3 de "France DC-3".

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář