Je bezpečné, abych letěl? Selfcheck pro piloty

25.07.2015

Checklisty hrají v letectví klíčovou roli. I když je kolikrát odříkáme zpaměti, jenom jejich poctivé provedení je cestou k bezpečnému létání. Proto je dobře, že checklisty nejsou jen pro stroje...

Je bezpečné, abych letěl? Selfcheck pro piloty
Je bezpečné, abych letěl? Selfcheck pro piloty (Zdroj: Aeroweb.cz)

Mantra I'M SAFE

Narazil jsem na to nedávno a vlastně docela náhodou. Je to navíc produkt staršího data, a tak věřím, že minimálně pro některé z vás nebude novinkou. Na druhou stranu mi přijde dostatečně užitečný na to, abychom na něj zřetelně upozornili všechny z vás, kteří o něm dosud neslyšeli.

Americký Federální letecký úřad (FAA) před časem vyvinul chcecklist, či chcete-li kontrolní seznam, zaměřený jen a pouze na fyzický a psychický stav pilota. Skládá se z šesti bodů, jejichž první písmena dohromady tvoří heslo I'm safe neboli Jsem v bezpečí.

I Illness (nemoc) Jsem nemocný nebo se u mě projevují příznaky nemoci?
I zpočátku nevinná bolest hlavy může ve spojení s nasazenými sluchátky po čase přerůst v extrémně nepříjemný zážitek.
M Medication (léky) Beru nějaké předepsané i jiné léky?
Nezapomeňte vše konzultovat se svým leteckým lékařem. Některé medikamenty mohou mít vedlejší účinky, na které vás praktický lékař neupozorní, protože si možná rizika pro létání zkrátka neuvědomí.
S Stress (stres) Jsem pod psychickým tlakem?
Nemusíte být nutně pod pracovním či osobním stresem. Tlak způsobený tolikrát skloňovanou "nutností letět" nám brání spatřit, co bychom jindy nepřehlédli.
A Alcohol (alkohol) Pil jsem v posledních hodinách alkohol?
Asi netřeba příliš rozvádět...
F Fatigue (únava) Jsem unavený nebo neodpočatý?
Únava zpomaluje reakce, zhoršuje schopnost vnímat, snižuje naši pozornost. Degraduje vlastnosti, které jako piloti potřebujeme každou vteřinu.
E Eating (jídlo) Netrápí mě hlad nebo žízeň?
Obzvlášť vodu je vhodné vzít si s sebou na palubu. Vždy je lepší mít možnost se napít, než mít žízeň.

Lidský faktor je souhrnně nejčastější příčinou či spolupříčinou leteckých nehod. Zkusme si proto mezi pravidelné checklisty zařadit i I'm safe a možná se nám podaří bezpečnost letectví opět o trochu zlepšit.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář