Na Slovensku havaroval záchranářský vrtulník, čtyři mrtví

18.07.2015 2 příspěvky

Na Slovensku havaroval záchranářský vrtulník, čtyři mrtví
Na Slovensku havaroval záchranářský vrtulník, čtyři mrtví (Zdroj: Aeroweb.cz)

V pátek večer vzlétnul čtyřčlenný záchranářský tým na pomoc německému chlapci, který si zlomil nohu v horách na východě Slovenska, ve Slovenském ráji poblíž oblíbené lokality Kláštorisko. K němu se nicméně nedostal, po střetu s dráty elektrického vedení vysokého napětí spadnul z výšky sta až dvou set metrů do sedmikilometrové rokle řeky Hornád v národním parku. Pilot, lékař, záchranář ani člen horské služby na palubě nehodu nepřežili. 


Trosky záchranářského vrtulníku / Foto TASR

Hlášení o nehodě na Krajské ředitelství hasičského a záchranného sboru Košice přišlo krátce po půl sedmé hodině večer. Kvůli těžko dostupnému terénu se však záchranářům na místo nehody nepodařilo dostat, s operacemi tak museli počkat do dnešního rána, uvedl mluvčí košické krajské policie Alexander Szabó. Přes noc lokalitu střežili příslušníci policejního sboru. Vzhledem k okolnostem havárie budou muset hasiči těla obětí ze zdemolovaného vrtulníku vystříhat.  

Pomoc desetiletému chlapci měl údajně přivolat český hasič, který byl ve Slovenském ráji na túře. Ten následně pozoroval i pád vrtulníku. Hocha se zlomenou nohou přepravila do nemocnice jiná záchranářská jednotka.  

Soustrast rodinám obětí vyjádřil i slovenský prezident Andrej Kiska. "V Popradě nám nad hlavami létají skoro každý den. Člověku vždy probleskne hlavou: Kdo ví, co se komu stalo. Doufám, že nic vážného. Tentokrát nedoletěli. Čtyři super chlapi - esa letecké a horské služby - položili svůj život. Zůstali po nich manželky, děti... Těžko se hledají slova. Zemřeli ve službě. Ve službě za záchranu zdraví. Čest jejich památce," napsal na sociální síti pan Kiska. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Bezpečnosť

19.07.2015 v 21:55 Fero

Vzhľadom k tomu ako je táto lokalita turisticky náročná a navštevovaná a leteckých zásahov bolo tiež už požehnane, je smutné a neuveriteľné, že označenie prekážok nebolo doteraz vyznačené. Napr. nad okreskou č.9 z Hainburgu do Schwechatu (Rakúsko) je nad priamym úsekom zavesené lano s bielo-červenou guľou umiestnenou nad cestou. Blízko je aeroklub a letisko Schwechat. Je to tam, i keď núdzák tam možno nikdy nebude, kiežby. V tom je rozdiel, keď je krajina riadne spravovaná a nie drancovaná.

Odpovědět

lítost a smutek

20.07.2015 v 1:15 Robinson 22

Zachránili desítky a stovky životů a čest jejich památce. Létám vrtulníčky a znám osobně některé piloty tady v ČR , kteří Vás všechny , případně Vaše blízké zachraňují . Jsou to obyčejně strašně skromní slušní a nenápadní chlapi , kteří pro nás všechny riskují svoje životy!!! Čest jejich památce ......

Odpovědět

Přidat komentář