ÚCL versus Cirrusy

27.06.2015 13 příspěvků

Minulý týden jsme vás informovali o novém nařízení ÚCL, jehož znění však vzbudilo řadu otázek ohledně jeho správné interpretace. Přinášíme pár slov přímo z úřadu.

ÚCL versus Cirrusy
ÚCL versus Cirrusy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Připomeňme si ještě jednou, o co vlastně jde. ÚCL vydal Nařízení ředitele SLP č. 4/2015, které se přímo dotýká letounů Cirrus řady SR 20/22. Podle tohoto nařízení není možné odlétat na zmíněných letounech kompletní výcvikovou osnovu pro získání průkazu PPL.

„Vzhledem k letovým charakteristikám moderních letounů SR 20/22 Cirrus není vhodné provádět letový výcvik za účelem získání průkazu způsobilosti PPL(A) pouze na těchto letounech. Během tohoto letového výcviku je třeba provést alespoň část letových úloh na běžném výcvikovém letounu reprezentujícím třídní kvalifikaci SEP (land),“ stojí ve zmíněném Nařízení ředitele SLP č. 4/2015.

Dokument dále specifikuje, že zmíněné úlohy, které musí žák absolvovat na „běžném výcvikovém letounu“ třídy SEP, musí zahrnovat prvky pilotáže:

  • „Výcvik při kritiky malých rychlostech letu, rozpoznání a vybrání počátečního přetažení a pádu, zabránění vývrtce, přetažení a vybrání v počátečním stádiu vývrtky,
  • výcvik při kriticky vysokých rychlostech letu, rozpoznání a vybrání spirály,
  • nácvik činností při vysazení motoru s nácvikem vynuceného přistání do terénu.“

Na konci dokumentu pak stojí, že „schválené výcvikové organizace a registrovaná zařízení provádějící letový výcvik pro získání průkazu způsobilosti PPL(A) na letounech SR 20/22 Cirrus jsou žádáni, aby se jím řídili.“ Vzhledem k legislativnímu zakotvení dokumentů tohoto typu se však „žádost“ rovná příkazu.

Běžný výcvikový letoun?

Jak trefně poznamenal jeden z diskutujících u naší předchozí zprávy na toto téma, „wording“ onoho nařízení je vskutku podivný. Celkem zarážející je už sám pojem „běžný výcvikový letoun“ třídy SEP, který – má-li být tím pravým lékem – by asi zasloužil od úřadu trochu blíže popsat.

Proto jsme ÚCL oslovili mimo jiné s žádostí o vysvětlení tohoto pojmu. A jaká je tedy odpověď?

„Je třeba zdůraznit, že záměrem tohoto Nařízení je zajistit přijatelnou úroveň a dostatečnou zkušenost držitelů průkazu způsobilosti PPL i s jiným letounem, než je pouze Cirrus. Pokud by byl žák cvičen pouze na letounu Cirrus, byl by po výcviku držitelem třídní kvalifikace SEP land a teoreticky by tedy mohl bez dalšího dodatečného výcviku pilotovat jakýkoliv letoun stejné třídy, tedy i letoun s úplně jinými letovými charakteristikami a bez různých bezpečnostních prvků oproti Cirrusu.

Filozofie předpisu počítá s tím, že žák absolvuje výcvik na běžném, chcete-li jednodušším typu letounu, a při přechodu na složitější letoun (předpis uvádí letouny se stavitelnou vrtulí, zatahovacím podvozkem, turbem, přetlakovanou kabinou, podvozkem s ostruhovým kolem, EFISem a sdruženým ovládáním směsi a otáček) je požadován rozdílový výcvik. Ale totéž platí pochopitelně i obráceně. Absolvuje-li někdo výcvik na výkonném letounu s mnoha bezpečnostními prvky a má-li ho třídní kvalifikace opravňovat k pilotáži např. Cessny 150, musí si během výcviku osahat i odlišnosti v řízení obdobného typu letounu.

Je to podobné jako absolvovat autoškolu v autě s adaptabilním tempomatem, s automatickou převodovkou a automatickou parkovací brzdou. Jenom u auta je menší riziko, že při následném pokusu rozjet se se starou škodovkou přijdete k úhoně,“ zakončil své vysvětlení pan Ing. Petr Navrátil ze Sekce letové ÚCL.

„ÚCL netvrdí, že je Cirrus pro vybrané letové úlohy nevhodný. Ten, kdo si ho chce po ukončení výcviku pořídit jako svoje soukromé letadlo, by na něm měl odlétat všechny úlohy. Ale tvrdíme, že některé úlohy je třeba odlétat i na řekněme standardních letadlech s odlišnými charakteristikami a vybavením,“ doplnil následně.

File:CirrusDesignSR22C-FJSH02.JPG
Foto Wikipedia.com

Rozmanitost třídy SEP

Jak tedy z vyjádření úřadu vyplývá, problém vlastně není ani tak v Cirrusu, jako spíš v rozmanitosti třídy SEP, která dnes pokrývá co do výbavy a letových charakteristik skutečně široké spektrum letadel.

„V době, kdy vznikalo rozdělení na kvalifikaci typovou a třídní, se pod tu třídní schovala, více či méně, podobná letadla. Dnes je situace jiná, rozdíl mezi Cessnou 172 a třeba právě Cirrusem je tak velký, že si to nějaký rozdílový výcvik vyžaduje. Rozdílů mezi letadly jsou stovky. Všechny je nelze, a ani to snad není záhodno, uvést do předpisu. To by potom třídní kvalifikace ztratila smysl a mohli bychom mít na každý letoun typový výcvik. To by nás piloti asi nepochválili. Takže předpis je jakýmsi kompromisem, tam kde jsou rozdíly velké, výcvik přímo nařizuje, tam kde ne, počítá se zdravým rozumem a odpovědným přístupem pilotů a s jejich schopností sebekriticky zhodnotit své možnosti,“ věří pan Navrátil.

Jenže! Jaký je ten běžný letoun, nejuniverzálnější reprezentant třídy SEP, vhodný pro kompletní výcvik PPL? Zlín, Cessna, Piper? Až donedávna to i u nás byly všechny letouny třídy SEP land. Nyní je to ale právě Cirrus, na který úřad poukázal a rozhodl, že ten je zkrátka příliš jiný. A obhajuje se při tom tím, že pouze Cirrusy k výcviku žádná letecká škola nepoužívá, a tak tím nikomu nezpůsobuje ani žádnou škodu.

„Cílem uvedeného Nařízení je informovat o těchto skutečnostech leteckou veřejnost a případné zájemce o takový výcvik. Organizace, které praktický výcvik provádějí, jsou s přístupem ÚCL seznámeny už během schvalování výcvikových osnov. ÚCL tedy dosud neschválil, a ani neschválí žádné příručky pro výcvik PPL pouze na letounu Cirrus,“ uvedl také pan Navrátil.

To ale podle informací redakce není pravda. V ČR fungují přinejmenším dvě námi oslovené schválené organizace pro výcvik (ATO), kterým úřad v minulých měsících udělil certifikaci pro výcvik PPL, a to i přesto, že nemají ve své specifikaci jiný typ než právě Cirrus SR 20/22.

Bezdůvodné nařízení?

Osobně vidím největší nedostatek nařízení v absenci jakékoliv odůvodnění. Pokud podle úřadu Cirrus „není vhodný“ pro řádný výcvik vybraných prvků pilotáže, pak se nabízí logická otázka – proč? Pátrali jsme po nějakých dokumentech FAA či EASA, které by posloužily jako vodítko a podklad pro nařízení ÚCL. Bezvýsledně. Není to zase tak velké překvapení, když oba certifikační úřady letoun pro výcvik schválily.

Proč se tedy úřad rozhodl poukázat na Cirrusy? „Rozhodnutí ÚCL je jednak aplikací požadavků Part FCL, jednak je podepřeno zkušenostmi našich pilotů examinátorů,“ odvětil na dotaz redakce pan Navrátil.

Při veškeré úctě ke zkušebnímu personálu ÚCL, tenhle důvod přece nemůže v takto zásadním rozhodnutí stačit. A požadavky předpisu Part FCL na výcvik jsou jasné, stejně jako je z letových příruček Cirrusů jasné, že jim bez obtíží vyhoví, tedy že bez omezení zaletí všechny prvky, které se mají podle nařízení ÚCL létat na „běžných“ výcvikových letounech.

Hledá se systémové řešení

Férově musím přiznat, že mlhavě vidím určitý dobrý úmysl, se kterým úřad nařízení možná vydával. To bohužel nemění vůbec nic na tom, že je podle mého názoru výsledné řešení mimořádně nešťastné. Celé to působí dojmem, že úřad – v kontrastu se slovy pana Navrátila – naopak příliš nevěří zdravému rozumu pilotů a snaží se regulovat něco, co regulaci úřadu nezbytně nevyžaduje.

Proč by měl úřad říkat, s jakým typem letounu mohu létat výcvik a s jakým ne? Jak už sám pan Navrátil naznačil, rozdílů mezi letouny třídy SEP je nepočítaně, od méně zásadních až po zcela klíčové. Od toho je tu však onen rozdílový výcvik, který je ideální možností, aby se instruktor (a vlastně i pilot) ubezpečil, že je pilot schopen bezpečně ovládat letadlo ve všech jeho režimech.

Je přeci v plném zájmu každého provozovatele, aby se při pronájmu svých letadel přesvědčil, zdali onen hrdina, který si právě přišel půjčit jeho letadlo, vrátí zapůjčený kus techniky zase v celku zpět. A z pozice pilota si myslím, že všichni tuto praxi nazývanou někdy jako kontrolní, zkušební nebo chcete-li ověřovací let, či přímo samotný rozdílový výcvik, u přechodu na nový typ letadel plně přijímáme. Ve vlastním zájmu! Ať už přecházíme z Cirrusu na Zlín či ze Zlínu na Cirrus.

Je ale jasné, že koncept třídních kvalifikací dostává s postupem času skutečně na frak. Žádá si však širokou diskusi napříč leteckými úřady po celém světě a především systémové řešení. Je trochu nespravedlivé poukázat na jeden typ letounu a lokálním nařízením omezit jeho plnohodnotné výcvikové použití, přestože se obdobná situace týká mnohem širší škály rozdílů, například letounů s klasickými „budíky“ vs. letadel s glass-kokpitem.

Budeme sledovat, jaký kurz situace nabere…

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Cirrus SR20/22

27.06.2015 v 13:38 Radim Olbrecht

Adame, výborný článek! Potvrzuji, že ani Flying Academy nemá v osnově pro výcvik PPL (A) omezeni na výcvik na Cirrus SR 20/22! Současné členění Třídních kvalifikací GM1 FCL.700 je naprosto dostatečné. Nedává smysl to co napsal pan Navrátil z ÚCL, >>konstatoval pan Navrátil z ÚCL. Odkaz na PART FCL by si zasloužil specifikaci příslušného ustanovení. Já osobně o žádném nevím. Osobně jsem se dotazoval senior examinátora M. Š., jak nařízení vzniklo a koho je to vlastně práce. Zdali jeho? Sdělil, že toto „nařízení“ bylo vydáno již před 6 roky předešlými examinátory ÚCL ??? Je naprosto nutná diskuse mezi odbornou veřejností a příslušnou sekci ÚCL. To, že úředník/examinátor ÚCL předělává české general aviation ke obrazu svému je neakceptovatelné!!! Radim Olbrecht >> To by se mohlo příště stát, že ÚCL zakáže výcvik na letadle C172 G 1000 nebo Z142. Jedno je „složité“ avionikou EFIS a druhé má stavitelnou vrtulí atd. Cirrus SR20/22 je schválen dle FAR PART 23 a během certifikačního procesu, prokázal své letové charakteristiky, které jsou v souladu. Jinak by nezískat typový certifikát. Je tedy s podivem, že po více než 15 letech produkce letadel Cirrus SR 20/22 přišel zrovna český ÚCL s „Nařízením“, kde se odvolává na „zvláštní letové charakteristiky“. Pokud má ÚCL nějaký poznatek ohledně „zvláštní letové charakteristice SR 20/22“ tak by se minimálně mohl podělit s leteckou veřejností o svém nálezu, nemluvě, že má povinnost to sdělit státu, který certifikaci udělil.

Odpovědět

Cirrus

27.06.2015 v 22:22 Honza

Pánové pánové...je to velmi jednoduché a plně dávám za pravdu ÚCL. Jistě není možné dělat výcvik PPL na letadle kde ani necitíte síly v řízení. Side stick rízení se tak extrémně liší od "běžných" letadel navíc se všemi vychytávkami, které se sice dají vypnout, i když ne absolutně, je takový pilot pro létáni v ne-currusových letadlech téměř nepoužitelný. Stejně tak jako pilot A320 když přesedlá na stařičký B732...Já osobně si neumím představit pilota vycvičeného na Cirrusu jak létá na Piper CUB :o) takže ano, SEPy jsou rozmanité, ale ne v takové míře jako Cirrus a ostatní SEPy.

Odpovědět

Re: Cirrus

27.06.2015 v 23:01 Michal Řeháček

Cirrus, narozdíl od A320, není vybaven fly-by-wire systémem, který má pravděpodobně Honza na mysli. Sidestick v Cirrusu funguje stejně jako berany v Cessně, na výškovku a křidélka je připojen přímo lany stejně jako v Cessně. Akorát vypadá jinak. Síly v řízení jsou na sidesticku v Cirrusu cítit normálně. Zatím jsem ještě nenarazil na systém, který bych na Cirrusu nedokázal komplětně vypnout; zkuste Honzo uvést konkrétní příklad, třeba dokážeme vyvrátit další mýtus, kterých o Cirrusu koluje asi víc než o jakémkoliv jiném letadle...

Odpovědět

letadla

28.06.2015 v 10:51 robo

tak to se muzeme tesit na to kdyz UCL "rozvine" svoje aktivity a zacne treba u MEP(L)-u rozhodovat mezi TwinStarem DA-42 a Moravou L-200... Z podstaty clanku mi vyplyva ze na "slozitejsich" strojich az pozdeji. Takze co bude "slozitejsi" podle uredniku, avionika na Twinu nebo pilotaz dvoustovky? Vychazi mi z toho ze zacneme na Twinu s vypnutou avionikou a L-200 s vypnutymi motory...

Odpovědět

SR22T

28.06.2015 v 19:47 Owner

SR22T vlastním skoro rok. Mám na něm za tu dobu nalétáno skoro 200hodin, většinou IFRových. Myslím, že většina diskutujících s Cirrusem mnoho nenalétala. Osobně si nedovedu představit, že by někdo s SR22T nebo SR22 absolvoval základní výcvik. Vyjde to draho i když máte letadlo vlastní. Je to excelentní stroj na cestování s AP (na delších tratích díky své rychlosti vyjde levněji než většina jeho konkurentů), ne na okruhy. Při přechodu z C182 NAV III, mi poměrně dlouhou dobu chyběla zpětná vazba do kniplu (je centrován poměrně silnými pružinami). Připadal jsem si jako v luxusním autě, izolován od okolí. Nejsem ovšem žádný excelentní pilot, může to být můj osobní pocit. Překvapilo mi, že i na Garmin Perspektive (na který nedám dopustit) jsem si po 300h na G1000 musel chvíli zvykat. Závěr, UCL má nejspíš pravdu. Mooney Acclaim nebo Cessnu Corvalis si také málokdo vybere na PPL výcvik.

Odpovědět

RE: SR22T

28.06.2015 v 20:50 Pavel

Naprostý souhlas. Na Cirrusu mám cca 80 hodin /VFR i IFR/, je to parádní letadlo na cestování s rodinou. Nedovedu si ale představit, že bych na něm létal výcvik PPL / ten jsem létal na C152 a Z43/. Na Cirruse jsem se přeškolil po nalétání cca 650 hodin na 10 typech. Nedovedu si představit ze bych si po výcviku na Cirrusu sedl do Cessny nebo Zlína s klasickými přístroji a ještě se měl učit některá jejich specifika. Souhlasím s tim, že ÚCL nepovažuje Cirruse za "běžný výcvikový letoun"....

Odpovědět

no konečně

29.06.2015 v 8:34 Dan

Zdá se že se tedy potvrzuje, že na tom rozhodnutí něco je. V minulé diskusi byli piloti a majitelé cirrusů kteří tady většinou dost jasně řekli, že jako jediné resp výchozí výcvikové letadlo si to nedovedou představit byt je to sper stroj. Takže že by nakonec měl UCl "tak trochu pravdu" byť to řekl hodně něšťastnými slovy? a selský rozum pomalu vítězí? To že komerční školy které ty letadla vlastní budou až do konce tvrdit něco jiného to už je jiná..

Odpovědět

Porad dokola

29.06.2015 v 8:40 Vojta

To ze si neco vy nedovede predstavit neznamena ze to nemuze normalne fungovat jinde. Ten kdo zacne na Cirrusu je hned po PPLku mnohem zkusenejsi pilot. Kor kdyz treba navigacni lety leta rovnou do zahranici a v anglictine. Takovy clovek je uplne o level jinde nez ten co to naskakal na zlinu nebo C152 kolem komina. Samozrejme neni to pro kazdeho, ale proc omezovat narizenim a zakazem ty co na to finance i mentalne maji? At si udelaji PPLko s cim chteji kdyz pak zaleti osnovu prezkouseni. Na jiny typ letadla se pak stejne musi preskolit jinak jim ho nikdo nepujci.

Odpovědět

PPL na Cirrus

29.06.2015 v 12:49 Petr

Dobrý den všem. Původně jsem se diskuze nechtěl zúčastnit. Vlastním CIRRUS SR22T, v současné době s náletem 650hod. Výcvik PPL jsem dle FAA dělal v USA a rovnou na letadle Cirrus SR22T. Pouze část jsem odlétal na Cirrus 20/22 ohledně správného ovládání motoru a letadla. Instruktor byl Cirrus Standardized Instructor a výcvik dělal dle doporučení výrobce letadla. Po absolvování výcviku PPL jsem jednak dostal průkaz FAA, který jsem si v ČR validoval na PPL a průkaz Cirrus certificate pilot včetně Cirrus certifikate of completion vč. 90 Day sklil refresher course. ABSOLUTNĚ jsem neměl problém si po zhruba 300 odlétaných hodinách přesednout do Cessny 172 SP , přiznávám s G1000. Samozřejmě jsem se seznámil s příručkou a první let s jedním přistáním Cessny absolvoval s instruktorem, ale nebyl vůbec problém letadlo bezpečně pilotovat. Naopak, na okruhu jsem jaksi najednou neměl co na práci a kochal se. Problém této diskuze není o tom, jestli je to, či není správné nařízení UCL, ale proč uvedli zrovna CIRRUS, proč né třeba CESSNU COLUMBII, CORVALLIS a další. Měli zobecnit letoun a ne jmenovat jeden TYP !! To je ten problém. To je jako zakázat dělat řidičák na Ferrari. Krásný a pohodový den a letu zdar !

Odpovědět

RE: PPL na Cirrus

01.07.2015 v 11:26 Jarek

Dobrý den, souhlasím s Petrem i Vojtou a napsali to úplně správně. Cirrus je certifikovany, je sofistikovany a je to komplexni letoun, i když v porovnání s Cessnou 182RG nebo Piperem Arrowem nemá zatahovák, má již automaticky stavitelnou vrtuli i se směsí je to v automatice. Takže je v něčem složitější, hlavně rychlejší a v něčem zase triviální. Možná, že v Piper Arrow je víc ovládacích prvků jak v Cirrusu. Míň tlačítek, ale víc hýblátek :-) Nevlastním jej, letěl jsem s ním jen předváděčku 20 minut a nebránil bych se udělat si na 20 i PPL výcvik po těch 20 minutách letu. Myslím si, že by UCL mělo nařizovat spíš školám, aby když už se létá Cirrus, tak aby instruktor v průběhu výcviku byl nucen bezpečnostní prvky Cirrusu vypnout aby si žák zkusil chování bez těchto prvků. Jmenovat přímo jeden typ, jednoho výrobce a pouze v jednom státu, když v GA najdete spoustu podobných, na úkony ještě složitějších letounů je nesmysl. Myslím si, že kdybych měl dost financí a chtěl si udělat od začátku PPLko na Cessně 210 ještě k tomu s přetlakovou kabinou, tak by mě škola jen hýčkala a UCLku by to taky nevadilo?!Nebo bude nařízení, že PPLko se bude dělat na Cessnach 150/152 nebo 172 nebo Piperech Warriorech nebo Zlinech a vše ostatní už je navíc, resp. mimo hru?Chtěl bych ještě dodat, že když už UCL respektuje zdravý rozum pilotů, tak jsou si vědomi, že když chci létat, tak se všemi riziky, tzn. možnost pádu do vývrtky atd. a je na školách, aby nás to naučili. A když si koupím Cirruse a mám ten zdravý rozum, tak sám zjišťuji, co letoun udělá, když se všechno "podělá" a co mám já dělat, když se to "podělá" Jinak podle mě bych asi pořád lítal z tou nejistotou, co bude, až bude. I po 10000 hodinách na jednom typu.

Odpovědět

Výcvik PPL a Cirrus

01.07.2015 v 23:24 Michal

Tak jsem si přečetl některé příspěvky a zajímalo by mě, kolik pisatelů jsou profesionální instruktoři s náletem aspoň 2000 instruktorských hodin ve výcviku PPL, čili takový, který vychoval aspoň 50 adeptů leteckého umění od nuly... že tak rozumí výchově pilota... a dokonce si dovolí hodnotit examinátory... Někteří by si raději měli zopakovat pravidla českého jazyka, pak nabrat nějaké letecké zkušenosti a to opravdu nemyslím Total Time 200 hodin.. Jarku, jak jste přišel na to, že Cirrus je cituji:"komplexni letoun"? Je to jednoduchý letoun s pákou přípusti motoru a ochuzováním směsi a s pevným podvozkem.. Jiná věc je systém pružin a řízení a vyšší rychlost SR20/22. Mám už odlítáno pár tisíc instruktorských hodin, SR20/22 lítám a absolvovat na něm celé PPL zájemci s nulovou předchozí leteckou zkušeností bych určitě nedoporučil.

Odpovědět

RE: Výcvik PPL a Cirrus

02.07.2015 v 12:39 Pavel

ÚCL asi nešťastně formuloval text tohoto nařízení, tím že zde zmínil pouze Cirrus. Proto se to dotklo převážně jeho provozovatelů. Těch typů letounů, které nejsou vhodné pro výcvik PPL /nebo jenom zčásti/ je totiž mnohem víc. Např. An2 je taky třída SEP-land....

Odpovědět

Zbytečné řeči

03.07.2015 v 0:45 Roman

Tohle co tady vedeme jsou jen zbytečné řeči. Naštěstí už není socialismus a tak pilot L200 nemusí mít přes 50 let, VUML a dobré vztahy s ostatními funkcionáři aeroklubu. Každý má svou cestu s ať si po ní jde jak mu přijde vhodné a co dovolují síly a možnosti. Vždycky když přijde koncepčně nové a výkonější letadlo, plno lidí má neodolatelnou chuť nastavovat limity kdo s tím má a kdo nemá lítat. Naštěstí tihle mudrlanti dnes nemají prostor prosadit své nápady do praxe, i když se o to stále pokoušejí. Uplyne pár let a nové výkonné letadlo bude zvládat každý pilot po pár hodinách, najde si svou cestu jak to zvládnout. Lidi si poradí s mnohem více věcmi, než si pomazaná hlava dokáže představit. Zaplať pánbůh že pomazané hlavy dneska nemají tak velké páky aby své nápady prosazovaly. Časem úředníci tuhle volovinu stejně musí taktně zamést pod koberec a projevem našeho vděku bude, že o tom taktně budeme mlčet. I úředníci jsou totiž něčí kámoši a nechtěli bychom z našich kamarádů dělat veřejně blbce.

Odpovědět

Přidat komentář