RBAR: Kvalifikaci v Čibě vyhrál Ivanoff, Šonku zítra čeká domácí Muroja

16.05.2015

RBAR: Kvalifikaci v Čibě vyhrál Ivanoff, Šonku zítra čeká domácí Muroja
RBAR: Kvalifikaci v Čibě vyhrál Ivanoff, Šonku zítra čeká domácí Muroja (Zdroj: Aeroweb.cz)

Po tříměsíční pauze se dnes v japonské Čibě opět představili piloti v mistrovství světa Red Bull Air Race. Před kulisou 60 tisíc diváků se nejlépe předvedl Francouz Nicolas Ivanoff, který vyhrál kvalifikaci před Němcem Matthiassem Doldererem a lídrem pořadí Paulem Bonhommem z Velké Británie.

Jako první vyrazil mezi pylony Američan Kirby Chambliss, ale hned na úvod si vysloužil DNF za překročení limitu maximálního přetížení 10 G v jedné ze dvou ostrých okruhových zatáček. Svým druhým letem stanovil časovou hranici všem ostatním. Juanu Velardeovi letícímu vzápětí se ho však pokořit nepodařilo. Úspěšnější byl až druhý letec z USA Michael Goulian. Do závodu kvůli nefunkčnímu pravému magnetu vůbec neodstartoval Francois Le Vot z Francie.

Nicolas Ivanoff was the man to beat in Quali
Foto Red Bull Air Race

Jako pátý se na trať vydal Čech Martin Šonka, ale v prvním letu před průletem závodní brány číslo 3 začal klonit předčasně a vysloužil si dvousekundovou penalizaci. Druhý let už byl čistší a bývalý český armádní pilot se zařadil na v tu chvíli druhé místo. Po něm letícímu Doldererovi vyšel risk, když při svém druhém letu jen těsně nepřekročil limit 10 G, pro což byl chvíli předtím neklasifikován po svém prvním letu. Velmi čistou a precizní technikou se následně předvedl Ivanoff. Naopak penalizace opět sbíral Maďar Péter Besenyei, který tak pokračuje ve svém pomalém ústupu.

Za velké podpory domácích se poté na trať vydal Jošihide Muroja, ale jeho let byl plný drobných chybiček, jako by se až příliš nechal svázat očekáváním zdaleka nejen svých přátel a rodiny na nedaleké pláži. Příliš neoslnil úřadující mistr světa z minulého roku Brit Nigel Lamb, který se s časem přes 53 sekund nemohl řadit mezi čelo pořadí. Velkým zklamáním byl pak let Hannese Archa z Rakouska, který po dobrých výkonech v trénincích udělal v závodě nejprve chybu, když překročil limit 10 G, a poté si v druhém letu vysloužil penalizaci za nerovný průlet jedné z bran.

Nijak zázračně se v Japonsku neuvedl ani nejmladší Pete McLeod z Kanady, kterému se nepovedl druhý let a s časem z prvního se zařadil až na v ten moment 8. místo. Australan Mat Hall naopak ukázal, že loňskou sezónu hodil za hlavu a navázal na dobré kvalifikační postavení z únorového podniku v Abú Dhabí. Jako poslední se mezi pylony vydal vítěz prvního závodu a poměrně čistým letem jen těsně zaostal za časy Ivanoffa a Dolderera.

Zítřejší úvodní kolo tak proti sobě svede např. oba Francouze Ivanoffa a Le Vota či dva bývalé mistry světa a velké rivaly ze sezón 2008-2010 Archa a Bonhommea. Martina Šonku čeká nelehký úkol pokořit domácího Muroju a téměř všechny přítomné fanoušky. Přímý přenos závodu můžete zítra v 6 hodin ráno sledovat na internetu www.redbullairrace.cz či vyvrcholení závodu od 7 hodin na sportovním programu České televize.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář