Lehký sportovní letoun Merlin poprvé vzlétnul

13.04.2015

Lehký sportovní letoun Merlin poprvé vzlétnul
Lehký sportovní letoun Merlin poprvé vzlétnul (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americká společnost Glasair Aviation (GA) představila letoun Merlin, spadající do zámořské kategorie lehkých sportovních letadel. Po prvním zkušebním letu v současnosti prochází sérií testů.

Jedná se o kompozitní hornoplošník s klasickým tříbodovým podvozkem navržený jako lehké sportovní letadlo. Poháněn je modernizovaným Rotaxem 912iS. V cockpitu se pilot dočká dvou obrazovek pro zobrazení umělého horizontu a navigačního displaye. Letoun s prázdnou hmostností 355 kg a maximální vzletovou hmotností 595 kg by měl dosahovat cestovní rychlosti 100 kts. Šířka kabiny 1,18 m rovněž zajistí dostatek prostoru v průběhu letu.

foto Glasair Aviation

Začátkem dubna Merlin absolvoval 57 minut dlouhý let, během něhož testovací pilot GA ověřil spolehlivost motoru na zemi i ve vzduchu, charakteristiky ovládání a rovněž provedl řadu standardních manévrů.

„Třebaže se nic nevyrovná radosti při narození dítěte, sledování Merlina ve vzduchu je hned za ním,” popisoval celou událost manažer společnosti Ted Setzer. Spolu s ním testování přihlíželi všichni, kteří se na vývoji podíleli. O to větší byla jejich radost, když se dočkali pozitivních ohlasů na letoun od testovacího pilota.

„Postaven v USA, ale připraven k prodeji kdekoli na světě,“ odpověděl zástupce společnosti GA na náš dotaz, zdali bude letoun k dispozici i mimo územi Spojených států. Zkušební lety budou pokračovat i v následujících týdnech.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář