Dvoutrupý Lightning letos snad konečně na Aviatické pouti

16.03.2015

Dvoutrupý Lightning letos snad konečně na Aviatické pouti
Dvoutrupý Lightning letos snad konečně na Aviatické pouti (Zdroj: Aeroweb.cz)

V bohatém programu letošní pětadvacáté Aviatické pouti se mimo jiných historických letadel předvedou též unikátní stroje z období druhé světové války, jež všechny mají svůj „domov“ v rakouském Salzburgu, kde je umístěna sbírka létající v barvách známého výrobce nápojů, firmy Red Bull. Mezi stroji bude také legendární americký dvoutrupý stíhač P-38L Lightning, jehož loňské velice očekávané vystoupení překazila vážná technická závada.


Foto Miloš Jenčík

„Pro naše historická letadla máme každoročně velice naplněný program na řadě airshow po celé Evropě a z toho důvodu musíme i mnohé akce odmítnout. Je nám to líto, ale historická letadla mají své limity a navíc nemůžeme být na několika místech současně. Přesto jsme se snažili Aviatickou pouť do našeho plánu zařadit. Na této akci v Pardubicích jsem již několikrát vystupoval a zdejší atmosféra se mi velice líbila. V letošním roce se těším, že divákům předvedu Lightning v plné kráse,“ říká šéfpilot letky Flying Bulls Raimund Riedman, který loni v Pardubicích vystupoval s čtyřmotorovýcm strojem DC-6.

Vedle Lightningu do Pardubic přiletí i americký dvoumotorový bombardér B-25J Mitchell a námořní stíhač F-4U-4 Corsair. Návštěvníci Aviatické pouti uvidí jak ukázku celé skupiny, tak sólová vystoupení jednotlivých letounů. Ve vystoupení bude zařazena také ukázka slétanosti dvojice Lightningu a Corsairu, během níž piloti předvedou i společný přemet.

Aviatická pout se uskuteční o víkendu 6. a 7. června. Více informací o aktualitách z připravovaného programu lze získat na stránkách www.aviatickapout.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář