Kolik je nás pilotů?

25.11.2008

Otázka, zda-li jsme ve vesmíru sami, trápí lidstvo již hezkou řádku let. Faktu, že ve vzduchu sami nejsme, si mnozí z nás již všimli. Avšak kolik stejně potrefených vzduchoplavců u nás brázdí vzdušné moře? Pokusíme se najít odpověď.

Kolik je nás pilotů?
Kolik je nás pilotů? (Zdroj: Aeroweb.cz)

V návaznosti na předchozí článek "Letadla v České republice" http://www.aeroweb.cz/clanek.asp?ID=1327&kategorie=3, který zkoumal letový park v České republice, jsme se tentokrát zaměřili na vás – na piloty.


Kolik nás pilotů tedy opravdu je?

Pokud chceme zjistit počet pilotů, musíme pátrat na dvou místech zároveň. Jedním z nich je ÚCL (Úřad civilního letectví) a druhým pak LAA (Letecká amatérská asociace). Pod ÚCL spadají piloti motorových letounů, balonů a kluzáků a pod LAA piloti ultralehkých strojů a paraglidisté. Dalším zdrojem zajímavých informací může být i přehled činnosti Aeroklubu České republiky.

 Přehled počtu vydaných licencí u jednotlivých kvalifikací

 

 

Začněme motorovými letouny

Pilotní průkaz soukromého pilota letounů PPL(A) u nás v současné době vlastní 1553 osob z nichž 15 má kvalifikaci pro lety podle přístrojů, 120 může létat dvoumotorové stroje, 519 v noci a 87 může vyučovat začínající letce.

Prvním krokem na cestě k dopravnímu létání je pilotní průkaz obchodního pilota CPL(A), který umožňuje provádět obchodní lety. Slovy čísel máme v České republice 743 obchodních pilotů, z nichž 388 může létat dvoumotorové letouny.

Metou pro spoustu pilotů je získání licence dopravního pilota ATPL(A). Velká dopravní letadla u nás může sedlat 572 pilotů, z toho 6 žen.


Celkem je u nás vydáno 2868 platných pilotních licencí pro létání s motorovými letouny


Ultralighty

Sportovní létající zařízení, což je oficiální název pro ultralighty, umožňují levnější alternativu pro létání s aerodynamicky řízenými letadly s motorem a odráží se to i v číslech. Pilotní průkaz pilota ultralehkých letadel u nás vlastní na 3650 osob. Poměr pilotů ultralightů k letcům sportovních letadel je skoro 3:2.

Poměr pilotů letounů a ultralightů

Větší oblibě se těší ultralighty i mezi ženami. U nás jich létá 75. Co naopak ženy neláká jsou ultralehké vírníky a helikoptéry (0). 

Kluzáky

Touha vznášet se vzduchem jako pták, neslyšně klouzat, plachtit, je stará jako lidstvo samo. V současné době máme u nás 3538 pilotů kluzáků, kteří si svůj sen plachtit splnili. Velká většina jich létá v některém aeroklubu (3209) a 612 jich je ve věku do 26-ti let. 537 žáků se nyní připravuje na získání této licence.

A piloti kluzáků se činí. Podle Aeroklubu ČR v loňském roce piloti nalétali 880 000 km, což by stačilo na 22 obletů Země a ve vzduchu strávili přes 43 000 hodin (průměrná rychlost tedy 20 km/h :-)).

Paragliding

Z podobných pohnutek, jako piloti kluzáků, se i paraglidisté vydávají do vzduchu, užívat volnosti a krásy bezmotorového plachtění. Na pomyslném žebříčku počtu pilotů jim patří třetí příčka, těsně za piloty kluzáků. Do této početné skupiny se hlásí celkem 3139 paraglidistů, z toho 269 paraglidistek. Nutno poznamenat, že právě paragliding je mezi ženami nejoblíbenější letecké odvětví.

Sečteno podtrženo

Nejprve se podívejme na poměr pilotů strojů s motorem a pilotů, kteří si vychutnávají létaní bez motoru.

Přehled pilotů strojů s motorem a bez motoru

 Je zde vidět mírná převaha létání s motorem, avšak mezi ženami je naopak oblíbenější létání bez motoru, především pak paragliding, kde je jejich zastoupení nejpočetnější.

Celkový poměr mužů a žen v letectví je myslím zřejmý z grafu a nepotřebuje komentář. Snad jen, važme si toho, co máme :)

Poměr žen a mužů v letectví

Celkem sečteno, podtrženo je v České republice v současné době vydáno 14 525 pilotních licencí. Fyzických osob však bude o něco méně, protože spousta letců vlastní zároveň více pilotních kvalifikací.

Pozitivní je časový vývoj počtu pilotů, z kterého vyplývá vzestupná tendence počtu pilotů.

Časový vývoj počtu pilotů

 

Každopádně jsme ohrožený druh a dalo by se říci, že pilotem je přibližně 15 lidí z 10 000.

 

Stupně vítězů

1. místo: Pilot ultralehkých letadel - 3650 licencí
2. místo: Pilot kluzáků - 3538 licencí
3. místo: Pilot padákových kluzáků – 3139 licencí
4. místo: Soukromý pilot letounů – 2868 licencí

Celková tabulka

 

Zdroje:

Za spolupráci při tvorbě článku bych chtěl poděkovat Mgr. Jitce Ungerové z ÚCL, Ivě Krumplové z LAA a Jaromíru Hammerovi z Aeroklubu ČR

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář