Ultralightem kolem světa

07.05.2010

Ultralightem kolem světa
Ultralightem kolem světa (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nejen Česko si letos připomíná 100 let od doby, kdy se první národní odvážlivci směle pouštěli do boje se zemskou přitažlivostí. Ve Švýcarsku se rozhodli oslavit výročí po svém – letem kolem světa v ultralehkém letounu CTLS.

30. dubna se z letiště v Sionu, ležícího v kantonu Wallis na jihu Švýcarska, vznesly k nebi dvě letadla CTLS registrací HB-WYA a HB-WYB s piloty Yannickem Bovierem a Franciscem Agullem. Jejich cílem je přepravit sebe a letouny po trati kolem světa, dlouhé přes 44 000 km. Celá jejich mise, jejímž cílem je v prvé řadě poctít první švýcarské letce, nese název Azimut270.


Proč si pilot během příprav této cesty, které trvaly dva roky, zvolili ultralighty CTLS, má hned několik důvodů. Prvním je bezesporu fakt, že obletět svět v UL ještě nikdo nezkusil. Piloti podle svých slov ale také chtějí ukázat leteckému světu, že se hranice dají bourat i bez nutnosti ničení životního prostředí kolem nás.

Právě šetrností k životnímu prostředí se výrobce letounu CTLS, německý Flight Design, pyšní nejvíce. To potvrzují i výsledky emisních kontrol letadla. Výhradním zástupcem společnosti v ČR a také jejich tuzemským prodejcem je příbramská společnost OK Light Aircraft.

Více informací o pilotech, letadlech i aktuální pozici letounů naleznete na stránce http://www.azimut270.ch

Mohlo by vás zajímat

Témata

Ultralighty


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář