Nejnovější příspěvky k článkům

Z jakého roku mohou být záběry?

02.05.2024 v 6:17 ČSA – minulost, současnost a snad i budoucnost

Zdravím, dostali se mi do rukou kamerové záznamy, které natočil strýc mé maminky. Na samém závěru videa je pohled na jakési pódium, kde své umění předvádí krasobruslaři. Pódium je postaveno u budovy, na které je nápis PRAHA a vedle toho je logo ČSA. Zajímá mě, z jakého roku může být snímek natočen? Nevíte někdo, kdy se třeba konala nějaká slavnost v okolí letiště? Můj odhad je, že byl snímek natočen zhruba mezi léty 1950 až 1960. Odhaduji to tím, že v některých pasážích je záběr na mého prastrýce, kterému v té době mohlo být kolem osmi let. Ještě dodám, že to bylo točeno na 8 mm film a samozřejmě je to černobílé. Děkuji za případné odpovědi.

Sestřel

30.04.2024 v 7:29 Na jihu Ruska se zřítil bombardér Tu-22M

Ukrajinci ho sundali 19. dubna ráno, pravděpodobně pomocí upravené střely systému S-200. Sestřel podporuje video pádu letadla v ploché vývrtce. Při požáru motoru by posádka letoun nejspíš navedla do klesání mimo osady a vystřelila by se - letadlo by normálně spadlo.

typy

29.04.2024 v 19:46 Pilot Logbook ke stažení

Ahoj, díky za logbook, určitě ho využiji, jen tam teď musím dopsat asi 2 roky zpátky, protože tabulku v Numbers, kde jsem toho měl hodně, jsem nějak ztratil. Chtěl bych se ale zeptat, mám papírový (knihu) zápisník letů (na ULL), kde mám napsané typy, na které jsem přeškolen. Je ještě nějaká jiná možnost, kam tento údaj zapsat? Nebo ta knížka je jediná oficiální možnost (jesli je to vůbec oficiální)? Myslel jsem si, že to bude mít třeba budu hlásit někam na LAA, ale vždy mi to instruktor jen píše do zápisníku. Díky    

RE: Jasně logo je "nejdůležitější" - a co bombarďáci takhle vyřešit problém s praskajícími okny ?

29.04.2024 v 10:08 Novou identitou k úspěchům. Bombardier představil upravené logo

Josefe: Bombardier: - zalozen: 1942 - obrat: 8 mld USD - zamestnancu: 18 000 Let Kunovicce (Aircraft Industries) - zalozen: 1936 - obrat: 2 mld CZK (100 mil USD) - zamestnancu: ~1 100 Kdo umi vyrabet lepsi letadla??? https://en.wikipedia.org/wiki/Bombardier_Inc. https://en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_Industries

lepší

26.04.2024 v 14:51 ATIS v Česku dostal nový hlas

mne to zdá drobet lepší než to bylo předtím, jenom je asi použitá britská angličtina, osobně mám raději americkou, ale to je na vkusu každého soudruha :)

RE: Neviem, či sa mi to zdá

26.04.2024 v 10:52 ATIS v Česku dostal nový hlas

Dobre je mu rozumet. Mozna jen tempo reci je trochu nevyrovnane. "Ranuej tu-fóóóór" a pak hned "clautowerinkumulus". Ale v zasade dobry.

RE: Neviem, či sa mi to zdá

25.04.2024 v 10:55 ATIS v Česku dostal nový hlas

Ano, to sa ti len zdá.

Neviem, či sa mi to zdá

24.04.2024 v 16:47 ATIS v Česku dostal nový hlas

ale mám pocit, že predchádzajúci hlas bol mierne zrozumiteľnejší:-))))))

Delta IV

24.04.2024 v 7:30 Konec legendy. Delta IV Heavy naposledy vzlétla do vesmíru

Delta IV byla výsledkem nereálných očekávání. Předchozí Delty byly menší rakety s relativně nízkou cenou. MDD si ale řekl, že díky STS a stupni Centaur už umí zvládat kapalný vodík a postavili první stupeň na kyslík-vodík. To vedlo k velkým konstrukčním i provozním problémům a zdražení celé konstrukce - Delty IV neměly šanci konkurovat Atlasu V a Ariane 5 v ceně, takže jediný zákazník zůstal Pentagon, který udržoval verzi Heavy pro těžké náklady a jako záložní raketu (pro případ selhání Atlasu 5). Nástup Falconu 9 a úspěch Falconu Heavy pak znamenal konec. ULA Vulcan je náhrada za Atlas 5 (končí kvůli motorům a ceně) a Deltu IV. Cenu za start se podařilo o dost snížit, konkurovat Falconu ale díky koncepci nemůže. Opakovaná použitelnost 1.stupně se sice plánuje, v dohledné době reálná není. Takže se bude živit jen na Pentagonu a sem tam získá náklad, který z konkurenčních důvodů nebude vynášet Falcon a v budoucnu Starship a Neutron. Stejný problém jako Ariane 6 - raketa stavěná s mírným pokrokem nemůže konkurovat revoluci SpaceX.