Nehoda Piperu Malibu Mirage na letišti Praha Ruzyně

20.12.2007

Dne 27.01.2006 letoun Piper PA 46-350, těsně po přistání na dráze 06 letiště Ruzyně, vyjel z dráhy 06 do leva a došlo k jeho značnému poškození. Pilot ani posádka nebyli při nehodě zraněni.

Nehoda Piperu Malibu Mirage na letišti Praha Ruzyně
Nehoda Piperu Malibu Mirage na letišti Praha Ruzyně (Zdroj: Aeroweb.cz)
Letoun Piper PA46 Malibu, prováděl řízený let za podmínek VFR z Vídně do Prahy. Let probíhal normálně až do přistání, kdy ve fázi výběhu letoun vybočil doleva, projel cca 40 cm vysokou sněhovou bariéru a vyjel mimo RWY 06 na záložní travnatý pás. Dle výpovědi pilota letoun vybočil vlevo ihned po dosednutí. Po ujetí vzdálenosti 177 metrů došlo k ulomení levého kola hlavního podvozku. Letoun pokračoval ještě dalších 16 metrů a zůstal stát natočený kolmo k dráze 06.





Odborná komise zjistila při ohledání letounu na místě nehody, že byla poškozena vrtule (oba listy ohnuty), zvlněný potah křídla, poškozena levá noha hlavního podvozku, ulomeno levé kolo podvozku a ohnuta přední podvozková noha.

Při ohledání pilotního prostoru letounu bylo zjištěno, že ovladač směrového vyvážení byl nastaven do polohy plné levé výchylky.



Pravděpodobnou příčinou letecké nehody bylo nastavení směrového vyvážení (rudder trim) do plné levé výchylky, a tím po dosednutí letounu došlo k jeho vybočení z důvodu nezvládnutí techniky pilotáže.

zdroj: ÚZPLN

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář