Babí léto

21.10.2007

Nastupující podzim není pro plachtaře, tedy mimo ty, kteří se těší hlavně na létání ve vlně tím právě optimistickým obdobím. Sezóna je u konce, každý bilancuje, co všechno nestihl a měl. Vzpomíná na dlouhé letní dny plné kumulů a do nové sezóny je nekonečně daleko. Přesto však podzimní dny přinášejí dosud netušené kouzlo i do bezmotorového létání a je to právě tím, že přichází babí léto.

Babí léto
Babí léto (Zdroj: Aeroweb.cz)
Dosud jsem neměl tušení, proč se tomu období, kdy je ráno zima, přes poledne ještě horko, bývá stabilní povětrnostní situace a časté inverze, proč se tomu období říká právě babí léto. Letos jsem na to možná přišel.


    
Dny pro letový výcvik příznivé, jenom stíráme z letadel pavučiny letících kolegů, večer rosu, ráno máme několik vrstev oděvů a v poledne krátké rukávy. Letos jsme těch pár dnů patřičně využili. Jednou praktickou zkouškou pilotní, několika prvními samostatnými lety a mnoha výcvikovými. Počasí nezáludné a i variometry si maličko zavzpomínaly na své letní polohy. Jak tak o tom letošním babím létu přemýšlím, začínají mi docházet skryté souvislosti.
         


Začalo to tím, že mladá odvážná dívka byla do Blaníka uvázána a svezli jsme ji v rámci dárku k narozeninám. Mám s těmi lety s dalšími osobami na palubě své zkušenosti a vždycky se trochu bojím, zda se nechováme s Blaníkem k cestujícím příliš tvrdě, zda je příliš nehoupeme, zatáčky netočíme s velkým náklonem, zda organismus nenavyklý na střídání kladných a záporných násobků nebude reagovat nevhodně. Nereagoval.




    
Pilotka Iva se rozlétává po rodičovské pauze. Hezky mě svezla.


    
Dalším letem plním slib dceři, zase vzpomínám, jak se v Blaníku létá zepředu. Abychom neporušili centráž, musí děvče dozadu. Dcera na letadlo reaguje odmala velmi kladně, nebojím se o nelibé reakce, bojím se, jak to zvládnu zepředu. Vyšlo to.


   
Série pokračuje dalšími dvěmi odvážnými mladými dámami, letíme jen tak pro radost.




    
Tolik dívek a žen jsem v tak krátkém období v Blaníku dosud nikdy nevezl. Ještě žádné souvislosti s babím létem netuším, ale když na věži nacházím kolegyni Marcelu, při údržbových natěračských činnostech na garáži kolegyni Moniku, v kanceláři letiště ředitelku …




   
Babí léto je i pro plachtaře kouzelným obdobím.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář