Srážka DA-40 Diamond Star a vrtulníku Robinson RH44 v Rakousku

16.11.2006

Srážka DA-40 Diamond Star a vrtulníku Robinson RH44 v Rakousku
Srážka DA-40 Diamond Star a vrtulníku Robinson RH44 v Rakousku (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dva lidé, pilot vrtulníku a pilot jednomotorového sportovního letadla přišli dnes o život při vzájemné srážce nedaleko Vídeňského Nového Města, zhruba 40 kilometrů jižně od rakouské metropole. Identitu ani národnost obětí agentury zatím nezveřejnily.

Letadlo typu DA-40 Diamond Star a vrtulník Robinson RH44 se srazily v odpoledních hodinách přibližně ve čtyřsetmetrové výšce a následně se zřítily do zalesněné oblasti mezi Katzelsdorfem a Lanzenkirchenem ve spolkové zemi Dolní Rakousy.

Pilot helikoptéry zahynul na místě, jeho kolega z letounu podlehl svým zraněním po převozu v nemocnici ve Vídeňském Novém Městě. Na palubách obou strojů, jejichž trosky byly po střetu rozesety do vzdálenosti téměř půl kilometru, se nenacházeli žádní další cestující, napsala agentura APA.

Letadla DA-40 Diamond Star se vyrábějí v Rakousku. Jsou výjimečná tím, že k pohonu používají na přání také dieselový motor, který je sice v poměru k výkonu poněkud těžší než benzinový, zato mnohem úspornější v provozu a poskytuje tak letadlu na jednu nádrž větší dolet. Vrtulník Robinson RH44, vyráběný ve Spojených státech, je poháněn pístovým motorem, což mu v porovnání s většími, turbínou poháněnými vrtulníky zaručuje větší ekonomiku provozu. Stroj je proto oblíben u soukromých majitelů, kteří létají "pro radost".

Srážka dvou letadel ve vzduchu je poměrně řídkou nehodou. K nejznámějším katastrofám tohoto druhu patří neštěstí z 1. července 2002, kdy se nad Bodamským jezerem v důsledku chyby letového dispečera srazila dvě velká dopravní letadla. Jedno z nich naštěstí vezlo jen poštu; přesto při srážce zahynulo všech 71 lidí, kteří v letadlech byli. Z nich naprostou většinu tvořily ruské děti z druhého letadla, které - zčásti v doprovodu rodičů - letěly ze Severní Osetie na prázdniny do Španělska.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář