Kdo další usedne do Boeingu? CATC vybírá nové piloty

06.11.2017

Kdo další usedne do Boeingu? CATC vybírá nové piloty
Kdo další usedne do Boeingu? CATC vybírá nové piloty (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na konci listopadu pořádá Czech Aviation Training Centre (CATC) výběrové řízení neboli screening uchazečů o studium v integrovaném programu ATPL. Úspěšní uchazeči uzavřou smlouvu o výcviku, který začne v únoru 2018. Zhruba po dvou letech se noví piloti posadí na pravou sedačku Boeingu 737 společnosti Travel Service.

Integrovaný kurz ATPL (Airline Transport Pilot Licence) je program určený individuálním zájemcům o kariéru dopravního pilota. Trvá minimálně 18 měsíců, podmínkou stanovenou předpisy je dokončení nejpozději 36 měsíců od započetí kurzu. Jeho úspěšní absolventi budou mít reálnou šanci získat pracovní smlouvu na pozici prvního důstojníka u společnosti Travel Service, jejíž je CATC certifikovaným partnerem.


Foto CATC

Je to letos již druhá šance pro zájemce, jak se přiblížit splněnému snu a usednout za knipl dopravního letadla typu Boeing. Ještě před tím však čeká adepty náročné studium teoretických předmětů, jako ATPL teorie, letecká angličtina, teorie létání podle přístrojů, součinnost vícečlenné posádky a další předměty. Součástí výcviku je i nezbytná psychologická průprava, ve které se studenti budou věnovat problematice leadershipu, schopnosti komunikace, procesům rozhodování a zvládání pracovní zátěže při povolání pilota.

Praktická část výcviku zahrnuje létání na jednomotorovém i vícemotorovém letadle, včetně nácviku vybírání nezvyklých letových poloh na simulátoru i na akrobatickém letadle. Za příplatek lze absolvovat variantu kurzu „na klíč“, tzv. integrovaný ATPL All Inclusive – ten navíc obsahuje šest hodin základního výcviku na kluzáku, 40 hodin psychologické přípravy, poplatky za zkoušky radiotelefonisty, PPL a CPL na Úřadu pro civilní letectví, a k tomu také ubytování v místě praktického výcviku, pokud probíhá mimo Prahu.

Základní cena integrovaného ATPL kurzu je 1 323 000 Kč, verze All Inclusive pak přijde na 1 593 000 Kč. Typová kvalifikace standardně není součástí kurzu, po jeho zdárném zakončení ji však piloti mohou absolvovat buď na vlastní náklady, anebo na náklady letecké společnosti, která ji ve velké většině případů svým zaměstnancům hradí.

Předpokladem přihlášení do screeningu je dosažení plnoletosti, středoškolské vzdělání, znalost angličtiny na úrovni B2, znalost SŠ matematiky a fyziky a trestní bezúhonnost. Screening bude probíhat ve dnech 27.-29. listopadu 2017 v prostorách CATC. Během výběrového řízení se testují předpoklady uchazečů k výkonu povolání dopravního pilota, mimo jiné i zkušebním letem v simulátoru, přezkoušením angličtiny a testováním psychologického profilu osobnosti. Před nástupem do výcviku je ještě nezbytné absolvovat prohlídku na Ústavu leteckého zdravotnictví a získat Medical Certificate Class 1.

Přihlášky do screeningu mohou uchazeči zasílat do 13. listopadu do 23:59.


Foto CATC

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář