Kosmonauti Nula - nová kniha Stanislava Kužela v prodeji

03.11.2017 2 příspěvky

Nová publikace pojednávající o hrdinech, o nichž nepsaly noviny, nebyli v televizních reportážích a jejich jména zůstala světu - často záměrně - utajena, právě míří na pulty knihkupectví.

Kosmonauti Nula - nová kniha Stanislava Kužela v prodeji
Kosmonauti Nula - nová kniha Stanislava Kužela v prodeji (Zdroj: Aeroweb.cz)

Bezmála dva roky poté, co náš populární autor zaměřený na kosmonautiku Stanislav Kužel vydal knihu Kosmonautika za oponou o historii dobývání vesmíru, míří na pulty tuzemských knihkupectví a do e-shopů nová kniha čerpající ze samotných dějin kosmonautiky. Kosmonauti Nula, jak zní titulek nové publikace, je především v Rusku používané označení těch, kteří se sice do vesmíru zpravidla nepodívali, ale přesto to byli oni, bez nichž by Jurij Gagarin 12. dubna 1961 ze špice rakety Vostok své "Pajechali!" asi jen těžko zvolal.

Životy "výzkumníků" nebyli vždy růžové. Vyzkoušeli na sobě všechno to, co se mohlo, ba i nemohlo stát na oběžné dráze, avšak ne vždy končila jejich cesta vytouženým pohledem na matičku Zemi. A nejen v Sovětském svazu, ale ani v USA neměli všichni cestu do vesmíru otevřenou. Některým zkušebním pilotům, kteří v raketových letounech překonali hranici kosmického prostoru, se dostalo hrdého titulu „astronaut“ až po mnoha letech, někdy až posmrtně. Jiní zahynuli během výcviku, ničili si zdraví na centrifugách či v barokomorách, na pouštích i ve vlnách oceánu.

Seznamte se s osudy těch, bez nichž bychom cestu do vesmíru možná ještě ani dnes neotevřeli. Ačkoliv řadu témat autor zpracoval již v rámci svých článků na našem serveru, kniha zahrnuje spoustu dosud nepublikovaných informací a obrazové přílohy.

Kosmonauti Nula

Autor: Stanislav Kužel
Vydavatelství: Radioservis
Rok vydání: 2017
ISBN: 978-80-87530-36-8

Cena: 299 Kč
Formát: 170 x 210 mm, 408 stran + 8 stran barevné přílohy

Koupit v e-shopu

Část knižní recenze:

Hodnocený rukopis s názvem “Kosmonauti nula” je vyprávěním o lidech - vesměs mužích - kteří se významným způsobem podíleli na pronikání člověka do kosmického prostoru. Jde o osudy a prožitky lidí, kteří se nedostali na první stránky novin, ale bez nichž by se nemohl uskutečnit první a následující lety člověka na oběžné dráze kolem Země.

Nejde o popisy vlastních kosmických letů, i když jejich smysl je v pozadí každého osobního příběhu, o němž je v knize řeč. Kniha poskytuje unikátní pohled do zákulisí netechnického, ale lidského, v době zrodu a začátku éry pilotované kosmonautiky. Tedy padesátých a šedesátých let minulého století. Přináší životní příběhy lidí, kteří - s různou mírou úspěšnosti i následného ocenění - dali všanc své zdraví a někdy i svůj život, aby přispěli k uskutečnění dávné touhy lidstva po cestě do vesmíru.

Rukopis má čtyři Hlavy-kapitoly, každá má svoje zaměření. Americkým podmínkám a lidem v přípravných programech je věnována druhá kapitola, ostatní tři pak přinášejí dramatické osudy známých i neznámých aktérů sovětské kosmonautiky...

Jan Kolář
Ředitel České kosmické kanceláře a viceprezident Mezinárodní astronautické federace (IAF)

Koupit v e-shopu

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Kniha

07.11.2017 v 6:02 Juraj

Dufam, ze bude coskoro k dostaniu aj na Slovensku. Opat to bude precitanie na jeden nadych, pretoze inak sa kniha od pana Kuzela precitat ani neda...

Odpovědět

Pěkné!

20.12.2017 v 18:38 David

Moc pěkná a zajímavá kniha!

Odpovědět

Přidat komentář