O víkendu padly v Americe dva letecké rekordy - výškový a rychlostní

04.09.2017

O víkendu padly v Americe dva letecké rekordy - výškový a rychlostní
O víkendu padly v Americe dva letecké rekordy - výškový a rychlostní (Zdroj: Aeroweb.cz)

Tento víkend padly hned dva světové letecké rekordy. Argentinský server Clarín včera publikoval zprávu o dosažení výškového rekordu letu kluzáku. Perlan 2 vystoupal v Patagonii do výšky téměř 16 km. Tentýž den pak server AVweb zveřejnil informaci o novém rychlostním rekordu jednomotorového pístového letounu. P-51 Mustang v sobotu ve Spojených státech letěl průměrnou rychlostí přes 850 km/h.


Foto Perlanproject.org

Perlan 2 je součástí projektu, jehož cílem je nejen dosažení rekordních výšek, ale i průzkum atmosféry, zkoumání účinků vysoké nadmořské výšky na piloty a krom dalšího také inovativní přínos v oblasti leteckého inženýrství. V roce 2006 Einar Enevoldson a Steve Fossett v Perlanu 1 posunuli rekordní dostup kluzáku na 50 722 stop (15 460 m).

V roce 2014 do projektu vstoupila významnou měrou společnost Airbus. V jeho druhé fázi je nyní v plánu dosažení výšky 90 000 stop (27 432 m). Včera dle serveru Clarín kluzák Perlan 2 s přetlakovou kabinou ve vlnovém proudění po startu z argentinského letiště El Calafate v Patagonii udělal další krok k zamýšlené metě. Piloti Jim Payne a Morgan Sandercock dosáhli rekordní výšky 52 172 stop (15 902 m).

A na rekordním víkendu se podílel i upravený P-51 Mustang. V severoamerickém Idahu s ním letěl Steve Hinton na čtyřech měřených úsecích průměrnou rychlostí 531,53 mph (855 km/h). V nejrychlejším úseku Mustang Voodoo uháněl rychlostí téměř 555 mph (přes 890 km/h). Na stejném stroji Steve Hinton zvítězil ve třech ze čtyř posledních ročníků leteckých závodů v Renu ve třídě Unlimited. Před pokusem o překonání rychlostního rekordu doznal stroj ještě dalších úprav. Pro snížení hmotnosti a odporu byl např. z letounu odstraněn i barevný nátěr.


Foto Don Ramey Logan (Wikipedia)

Mohlo by vás zajímat

Témata

Plachtění


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář