Šonka v Portu zvítězil a dostal se znovu do čela RBAR

04.09.2017

Šonka v Portu zvítězil a dostal se znovu do čela RBAR
Šonka v Portu zvítězil a dostal se znovu do čela RBAR (Zdroj: Aeroweb.cz)

Český pilot Martin Šonka vyhrál šestý závod mistrovství světa Red Bull Air Race v Portu. Tím se také vrátil dva závody před koncem sezóny do čela celkového pořadí. Petr Kopfstein vypadl v druhém kole a bral body za sedmé místo. Šonku doplnili na stupních vítězů Kanaďan McLeod a Australan Hall.

„Mám ohromnou radost. Po kvalifikaci jsem trochu znejistěl, protože se mi nepodařilo zaletět to, co jsem chtěl, ale v závodě šlo vše skvěle. Díky moc celému týmu, teď bude čas to trochu oslavit a odpočinout si. Už za čtrnáct dní se ale letí další závod v Německu a my se na něj musíme co nejlépe připravit. Přijede hodně českých fanoušků a nechceme je zklamat,“ láká Šonka již nyní na atraktivní podívanou v Lausitzu.

Do Porta dorazil Red Bull Air Race naposledy v roce 2009 a vždy se tu těšil velké popularitě. Ani teď místní fanoušci nezklamali, když organizátor vyhlásil, že závod sledovalo přes šest set tisíc lidí. „Vyhrát právě tady je něco neskutečného, dokonce s námi dělali oslavné kolečko na lodi, objížděli jsme všechny břehy, kde byly pořád davy lidí, a všichni nám tleskali. A když vám pak hraje před tolika lidmi česká hymna, to je opravdu nádherný pocit.“


Foto Red Bull Air Race

Šonka v prvním kole postoupil přes Francouze Le Vota, kterému se podařilo sestřelit pylon v cílové bráně a tím pádem dostal penalizaci tří vteřin. Šonkův čas by však byl stejně rychlejší. V osmičce pak Šonka narazil na jednoho z nejtěžších soupeřů, Japonce Muroju, který měl v celkovém hodnocení šampionátu stejně bodů. „Joši je neskutečně rychlý, pomohl nám trochu ale chybou, když překročil maximální povolenou vstupní rychlost a dostal vteřinovou penalizaci. Věděl jsem, že nemusím tolik tlačit na pilu, ale zas to nemohlo být úplně pomalé.“ Šonka se letos počtvrté dostal do Final 4 a mohl bojovat o stupně vítězů.

A právě na finále si schoval svůj nejlepší let. „Ten let byl hodně rychlý, povedl se mi, jak jsem chtěl, a vyvinul jsem tím tlak na soupeře. Pete McLeod byl desetinu od nás, bylo to těsné. Ale nakonec to dobře dopadlo a slavíme vítězství. Teď to oslavíme a v týdnu se začneme připravovat na další závod v Německu.“

Sedmé místo je pro Kopfsteina zklamání

Petr Kopfstein v Portu rovněž bodoval a nadále drží páté místo průběžného pořadí mistrovství světa. V neděli znovu pronikl mezi osmičku nejlepších, kde ho však zastavil Američan Kirby Chambliss.

Karlovarský pilot celý víkend létal vynikající časy. Z kvalifikace šel do závodu ze čtvrtého místa a v prvním kole závodu „vyfasoval“ rovněž Francouze, Nicolase Ivanoffa. Český závodník mu nadělil téměř půl vteřiny a v klidu postoupil do dalších bojů. V nich narazil na jednoho z nejtěžších soupeřů, dosavadního průběžného lídra šampionátu Chamblisse, na kterého Kopfstein bohužel nestačil a jeho cesta skončila ve čtvrtfinále.


Foto Red Bull Air Race

„Nezastírám zklamání, doufali jsme v postup do finále, ale Chambliss má letos skvělou sezonu. Bohužel jsem zvolil příliš konzervativní stopu, což nás stálo postup. Bojů o bednu se ale nevzdáváme,“ říkal Petr Kopfstein odhodlaně.

Šance získat další body budou mít piloti už za 14 dnů na okruhu v německém Lausitzringu, jen 130 kilometrů od českých hranic. Šampionát poté vyvrcholí o měsíc později v americkém Indianapolis.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář