Airbus dodal první v USA postavený A320 a rozšířil tím tamní výrobu o další model

31.08.2017

Airbus dodal první v USA postavený A320 a rozšířil tím tamní výrobu o další model
Airbus dodal první v USA postavený A320 a rozšířil tím tamní výrobu o další model (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Airbus v pondělí informovala veřejnost o dodávce prvního ve Spojených státech vyrobeného stroje A320 tamní letecké společnosti Spirit Airlines. Celkem je to již 37. letoun evropského Airbusu sestavený a k dodávce připravený v alabamském městě Mobile.


Foto Airbus

V roce 2012 Airbus zveřejnil svůj záměr vyrábět některé letouny určené pro americký trh přímo v USA. Následující rok započala výstavba výrobního závodu v Alabamě s plánovaným zaměřením na modely A319, A320 a A321. V září 2015 byl podnik s oficiálním názvem Airbus U.S. Manufacturing Facility slavnostně otevřen.

Od té doby v něm bylo sestaveno a zákazníkům dodáno 36 letounů A321. Začátkem letošního května do Mobile dorazily důležité a velké části stroje potřebné pro místní první kompletaci Airbusu A320. Její dokončení a finální přípravu letounu chtěl výrobce stihnout ještě během léta. Srpnovým dodáním stroje společnosti Spirit Airlines se Airbusu jeho předsevzetí podařilo splnit.


Foto Airbus

Podle informací Airbusu jeho americký výrobní závod zaměstnává přes 500 osob. Současně s provozem montážní linky se podílí v návrhové oblasti i na výrobě různých prvků interiérů pro modely A350XWB, A380 a A330-200. Kromě Evropy a Spojených států se Airbusy kompletují i v Číně. První letoun evropského výrobce byl v Asii postaven a první let absolvoval již v roce 2009.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Airbus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář