Mladí piloti se na letošním MČR v akrobacii na kluzácích dostali na nejvyšší příčky

30.08.2017

Mladí piloti se na letošním MČR v akrobacii na kluzácích dostali na nejvyšší příčky
Mladí piloti se na letošním MČR v akrobacii na kluzácích dostali na nejvyšší příčky (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na jindřichohradeckém letišti se ve dnech 23. až 26. srpna utkali plachtaři na Mistrovství České republiky v akrobacii. V nejpočetněji zastoupené kategorii Sportsman (SPG) zvítězil Adam Klenka létající na Blaníku L13AC a v kategorii Intermediate (ING) René Šuman na kluzáku ASK 21.

Účast celkem 17 pilotů v kategoriích SPG a ING je srovnatelná s předchozími ročníky MČR v akrobacii na kluzácích. Po středečním tréninku, pilování svých dovedností a zvykání si na místní podmínky, odlétali v dalších dnech pět soutěžních kol. V mistrovských kategoriích dvě známé a tři tajné sestavy. Ve vyšších kategoriích Adavanced (ADG) a Unlimited (UNG), které byly létány pouze pohárově, pak jednu volnou a čtyři tajné sestavy. K tomu naší redakci Kateřina Půlpánová z Aeroklubu České republiky dodala, že MČR pro třídu ADG a UNG se letos z technických důvodů týkajících se soutěžních kluzáků v obvyklém dřívějším termínu nekonalo a již se ani konat nebude.


Foto Aeroklub České republiky

Mistrem republiky v kategorii SPG se mezi 12 plachtaři stal letos vůbec nejmladší účastník 18letý Adam Klenka na Blaníku L13AC. Posledním letem se dostal před nakonec druhého Vojtěcha Sehnala, druhého nejmladšího závodníka letošního MČR předvádějícího své umění na kluzáku ASK 21. Oba borce nakonec dělilo při celkovém zisku přes 4 500 bodů necelých 30 bodů. Pěti závodníky obsazené kategorii ING dominoval a s přesvědčivým náskokem téměř 360 bodů v ní zvítězil René Šuman na kluzáku ASK 21.

Mezi čtyřmi účastníky pohárové kategorie ADG si vedl nejlépe Tom Bartoň na větroni MDM-1 Fox a s těsným náskokem 17 bodů v ní zvítězil před druhým Davidem Benešem létajícím na Swiftu S-1. V nejvyšší a na tomto závodě také pohárově létané třídě UNG, obsazené třemi piloty, zvítězil taktéž na Swiftu S-1 létající Vladimír Machula, který byl zároveň hlavním rozhodčím celé soutěže.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Plachtění


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář