Den Letiště Letňany nabídne pohled do historie české aviatiky

22.08.2017

Den Letiště Letňany nabídne pohled do historie české aviatiky
Den Letiště Letňany nabídne pohled do historie české aviatiky (Zdroj: Aeroweb.cz)

O druhé zářijové sobotě se návštěvníkům opět otevře jedno z vůbec nejstarších letišť u nás, pražské Letiště Praha Letňany. Na diváky, kteří budou mít na akci vstup jako vždy zadarmo, bude čekat celá řada vystoupení jak na nebi, tak v pozemním ukázkovém prostoru. Neoficiální téma dne přitom bude již tradičně historie československého a českého letectví a k vidění tak bude hned několik letuschopných historických letounů i replik, které navodí atmosféru od první republiky, přes období Protektorátu, až po přehlídku snad všech úspěšných poválečných československých strojů.

Nad Prahou se tak objeví například Avia BH-1, Arado 96B, Jak 3, Beechcraft 18, celá řada Zlínů, či L-410 Turbolet. Chybět nebude ani letecká akrobacie a to jak motorová na Zlínu 50, tak i ta tichá na Swiftu. Na zemi budou program mezitím vyplňovat ukázky bojové činnosti jednotek Aktivních záloh, klubu vojenské historie a ukázky práce Policie České republiky.

Novinkou pro tento rok bude možnost během Dne Letiště navštívit i nedaleké výrobní haly českého výrobce Latecoere, předního dodavatele dveřních komponent pro celou řadu letounů společnosti Airbus. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář