Microsoft testuje plachtařský software, umí předpovídat vývoj konvekce

18.08.2017

Microsoft testuje plachtařský software, umí předpovídat vývoj konvekce
Microsoft testuje plachtařský software, umí předpovídat vývoj konvekce (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americký Microsoft úspěšně rozšiřuje své pole působnosti i na moderní autonomní avioniku, jak jeho tým prokázal v minulých dnech se speciálně upraveným modelem kluzáku. Stroj o rozpětí asi čtyř metrů totiž disponuje malým, přesto výkonným počítačem schopným s pomocí řady senzorů analyzovat přijímaná data z okolí a následně se rozhodovat, kde by bylo vhodné místo k nalezení stoupavého proudu pomalu tak efektivně, jako jeho zvířecí protějšci. Díky schopnosti posuzovat řešení pomocí Markovova rozhodovacího procesu se přitom kluzák, respektive jeho řídící software, umí postupně učit a zdokonalovat a optimalizovat tak další postup.

Podobný proces přitom vyžaduje velmi pokročilé schopnosti umělé inteligence - vzhledem k tomu, že i v naší době je předpověď počasí v řadě prvků jen velmi omezená, zvláště pak pokud má předpovídat velmi detailní děje, jako třeba právě přesné místo a intenzitu termického jevu. Vzhledem k vlastnostem počasí jakožto chaotické množině poměrně omezeně posuzovatelných jevů, které může do velké míry ovlivnit i nekonečně malý náhodný impulz, je úspěch týmu Microsoftu opravdu významným. I když je obdivuhodná i samotná schopnost stroje na detekci stoupání správně zareagovat a efektivně takový stoupavý proud využít, to důležité je právě ona schopnost systému za takových podmínek správně předpovídat.


Kluzák nejprve vystoupá díky elektromotoru / Foto Mark Barkerk/NIAS

Kromě porozumění stoupavým proudům, vývoje nové pokročilé avioniky a díky novému softwaru ve výsledku i schopnosti přesnější předpovědi počasí, by mohl produkt vzešlý z výzkumu, tedy létající prostředek minimálně využívající vlastní energii na úkor energie atmosféry, sloužit například jako trvalý strážce požárů, tichý hlídač národních parků, či dlouhodobý nebeský poskytovatel internetového připojení. Ještě předtím by však chtěl tým s jejich kluzákem dosáhnout rekordu pěti hodin strávených ve vzduchu, přičemž se této metě při několika předchozích pokusech už výrazně přiblížili.  

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář