Jak úspěšně projít a získat Medical Certificate Class 1

07.11.2006 10 příspěvků

V tomto článku bych vás chtěl seznámit se zdravotní prohlídkou kterou vydává ULZ v Praze. Jestli někdo z vás tápe a hledá informace co ho zde čeká, na co si dát pozor, kolik to bude stát, je tento článek určen právě vám.

Jak úspěšně projít a získat Medical Certificate Class 1
Jak úspěšně projít a získat Medical Certificate Class 1 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ze začátku bych rád zmínil, že ať chce člověk létat s čímkoli potřebujete získat osvědčení o své zdravotní způsobilosti. Osvědčení může vydat pouze pověřený = letecký doktor. Jejich seznam najdete na stránkách ÚCL v sekci letecký personál. Existují tři kategorie leteckých lékařů. Teď Vás jistě napadá otázka koho zvolit?

Pokud chcete létat ULL či PPL, stačí získat osvědčení zdravotní způsobilosti 2. třídy. Pokud chcete létat na ULL stačí, když první = vstupní prohlídce podstoupíte u lékaře skupiny C nebo B. Vyšetření je základní, zabere vám řádově hodinu. Je potřeba EKG, základní neurologické vyšetření, vyšetření zraku a vyplnění dotazníků ohledně prodělaných nemocí atd. Cena se pohybuje kolem 400 korun. Také prodloužení platnosti, vám po stejném vyšetření vydá lékař skupiny B a C. Na PPL je potřeba vstupní prohlídka provedena lékařem kategorie A - AMC lékaři, tedy nejpovolanější autorita v leteckém zdravotnictví v ČR. Cena se pohybuje kolem 2200 korun, na každé vstupní tedy první vyšetření je potřeba se přihlásit!

Pokud máte vyšší ambice – přijímací zkoušky na ČVUT (profesionální pilot), chci se stát dopravním pilotem ATPL(A) či CPL je pro Vás potřeba získat zdravotní způsobilost 1. třídy. Zde je vyšetření opravdu náročnější, zabere 2 dny a zahrnuje i psychotesty. Cena se pohybuje kolem 7 000 korun a toto osvědčení je možné získat po úspěšném splnění všech lékařských prohlídek na ULZ.

 S sebou je nutné mít zdravotní dokumentaci od svého praktického lékaře nebo podrobný výpis. Ženy také potřebují podobný výpis od svého gynekologa.

 Samotná prohlídka, jak získám 1. Medical Certificate:

 Hned zde máme dvě možnosti jak se přihlásit, můžeme napsat mail na adresu truska@ulz.cz či se telefonicky objednat na 973 212 452; 602 237 693

Doporučuji se objednat měsíc dopředu, to znamená zavolat měsíc předem z toho důvodu, že bývá opravdu plno! Osobně jsem zažil, ze na odběr krve nás čekalo ve frontě 10-12. Dále je potřeba se připravit na čekání, čekání a čekaní.. Obvykle vás objednají hned od rána to znamená na 7 hodinu ranní – první procedura je velice zdlouhavá v přijímací kanceláři jsou dvě sekretářky, které pomohou sepsat prvotní dokumenty a založí vám osobní složku, se kterou budete obíhat všechny doktory. Po správném vyplnění prvotních žádostí přejdete o pár kroků dále, kde čeká první lékař, který zhodnotí vaši lékařskou složku od praktického lékaře. Po tomto prvotním uvítání, které vám ráno otevře oči začíná nekonečné obíhání lékařů a lékařek po celé budově ULZ.

Jelikož je prohlídka opravdu časově náročná a na odběr krve musí být člověk nalačno, doporučuji si s sebou vzít svačinu a něco k pití, protože později je opravdu hlad a piti z místního automatu není moc dobré. Kdo má rád perlivou vodu, tak ho jistě potěší informace, že v každém patře je k dispozici zdarma voda z místního automatu. Také doporučím požádat zmiňované pracovnice v přijímací kanceláři o zapůjčeni klíčku od skříněk, kam si můžete uložit osobní věci a oblečení.

Jako první prohlídka nás čeká odběr krve a moči – každý z lékařů má vypsané také své ordinační hodiny, takže doporučuji pokud někde čeká hodně lidí, popojít o dveře dále a hlavně klepat, klepat.. Nikdo zde na vás nečeká, takže každý o sobě musí dát vědět. Pouze psychotesty mají svůj určený čas, kde je potřeba být, protože na první test nastupují všichni naráz, ale k psychotestům se dostaneme později!

Po odběru krve a moči stihneme stomatologa, který „zběžně“ prohlédne chrup a zapíše do evidenční karty „SCHOPEN“ – toto označení vás posílá s úlevou dále! Dále bych pokračoval na plicní – zde se provádí měření vrcholového plicního průtoku. Ani zde se není čeho obávat, jde pouze o fouknutí do trubičky.

Pak už „hurá“na psychotesty, které jsou opravdu to nejdůležitější a řekl bych, že z nich má i spousta lidí strach! V prvním momentě všichni, kteří prochází prvně vstoupí do třídy, kde si každý z sedne k jednomu počítači. Zde bude vyvíjen tlak, aby se člověk postupně dostal do stresu a byl schopen jednat racionálně a bez chyb. V prvním testu, spíše dotazníku jsou jen obecné věci – jaké jste měli dětství, kolik máte sourozenců, co jste snídali,  jaká byla vaše cesta na ULZ, jak dlouho trvala a odkud jste přijeli a hlavně co vás vede k letectví a proč chcete být pilotem! Po tomto vyplňování následuje test na počítači – zde se odpovídá pouze ano – ne – zdá se snadné že? Ale pozor, vždy odpovídejte pouze pravdu! Otázky jsou pokládány tak, že dokáží zmást pokud budete lhát a lehko se do toho zamotáte! Ty samé otázky jsou pokládány vícekrát, ale v jiném znění – pokud nemluvíte pravdu hned vás to odhalí. Otázky jsou ve znění: Měli jste někdy chuť někomu fyzicky ublížit? Bojíte se ohně? A podobně.

Po tomto testu následuje další a to je zapisování pozic, které jsou hlášeny z magnetofonu. Vypadá to tak, že dostanete papír formátu A3 kde jsou napsané pozice ve znění číslo - znaky například: 12ABC, 112CDE. Vaším účelem je najit znak a přeškrtnout, tuším, že jich je vysíláno 100 a pro splnění je potřeba 70% úspěšnost tedy 70 správně zaškrtnutých pozic. Když nestihnu nebo nemohu najít pokračuji hned na další – nemá cenu hledat a čekat – je to vysíláno docela svižně, na nic se nečeká a končí se poslední vyslovenou kombinací!

Po tomto, řekl bych, možná nejnáročnějším testu, je člověk v jistém stresu a další test následuje okamžitě. Nikdo na nic nečeká! Odevzdáte papír a v tu chvilku je před vámi jiný!

Jako další a poslední jsou logické řady – iq test, kde se projeví přehled, představivost a vaše pružnost. Zde to je omezené časem a před koncem jste dostatečně varováni! Začíná se od nejlehčího po nejtěžší! Po odevzdání je konec, tedy pouze s vyplňováním a testováním, následuje vyhodnocení – mezitím se nechá stihnout rentgen nebo interna. Po vyhodnocení výsledků následuje pohovor o výsledcích přímo u psychologa – nevím pokud tam bude ten samý člověk, ale je potřeba dávat si pozor a pohotově odpovídat na kladené otázky, pokud neodpovíte ihned nemáte možnost se k tomu vrátit – hned následuje jiná otázka – odpovídat jasně a bez váhání!

Veškeré testy jsou známkované jako ve škole 1-5 co je do 3 tak vás posílá dále. Co je horší = neprošel, takže máte šanci na opravu a to buď hned nebo za týden! Doporučuji nechat si to na příští týden, pokud člověk není z velké dálky! Jste v jistém stresu a pokud si člověk opravdu není jisty, že to zvládne, vyplatí se raději počkat! Po neúspěchu i u druhého opakování to člověk může opakovat až po 3 měsících!

Po úspěšných psychotestech a souhlasu psychologa, který zaškrtne SCHOPEN následuje lehoučký odvárek u psychiatra – který podle výsledku psychotestů se v klidu zeptá na nenáročné otázky.

Pak už pouze běhání po lékařích a čekání až na vás přijde řada, ale to nejdůležitější má člověk za sebou. Co nám zbývá?

Chirurgie - zde vás zváží, změří, popíšou barvu očí, vlasů apod. Toto vyšetření je potřeba k vyšetření na interně. Před internou absolvujete také EKG. S výsledky můžete na internu, kde vám změří tlak, tep apod.

Neurologie - zde vás kladívkem poklepe na různá nečekaná místa, trefovat se budete se zavřenýma očima prstem na špičku nosu a patou na koleno.

ORL – jedná se o prohlídku uší, nosu a krku. Následuje ale vyšetření na tónovém audiogramu. Ve zvukotěsné kabince dostanete do ruky tlačítko, které máte stisknout ve chvíli, kdy uslyšíte ve sluchátcích zvuk. Zvuk, ale musíte slyšet už ve chvíli, kdy je opravdu velmi tichounký a často přemýšlíte jestli je to ten zvuk či ne! Pokud je zvuk vysílaný a vy neslyšíte = nemačkáte, doktorka ho postupně zesílí do té doby než opět uslyšíte.

Rozšířené oční vyšetření – zde se jedná o čtení písmen na stěně každým okem zvlášť, budete číst také z normální vzdálenosti tabulku s velmi malým textem, pak vám lékař ukáže sešit s různobarevnými skvrnami, z nichž máte vyčíst číslice, změří vám také oční tlak, akomodaci, dioptrie, oční pozadí.

Toto vše stihneme během jednoho dne, na druhý den nám zůstane pouze EGG a dojít si pro výsledky z rentgenu.

EGG – zde vám lékařka pomaže hlavu jistým gelem a dá na hlavu čepku, kterou připojí k počítači, jediné co od vás chce je, aby jste otevřeli oči, když vás o to požádá a vydrželi takto půl hodinky ležet. Toto vyšetření slouží k tomu jestli nemáte epilepsii a podobně.

S konečnými výsledky se dostavíte opět do přijímací kanceláře, kde vám, pokud vše dopadlo dobře, lékař vydá osvědčení zdravotní způsobilosti 1. třídy s přáním spousty úspěchů a hurá do letadla.

Platnost/Prodloužení

Pokud je vám méně než 30 let, platí vám osvědčení pět let. Pokud je vám 30 až 49 let, pak dva roky a později si průkaz musíte obnovovat každý rok. U PPL, CPL, ATPL je platnost zdravotní způsobilosti dána konkrétním dnem ne tedy jako u ULL celým měsícem. Ve chvíli, kdy termín zdravotní způsobilosti vyprší, osvědčení propadá a vy nesmíte létat, takže doporučuji objednat prodloužení včas.

Závěrem, bych rád popřál všem, které ULZ čeká hodně štěstí a úspěchů v budoucím létání.

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

vlastně stejné testy jako

31.01.2010 v 23:21 alfonzo

k armádě nebo policii... dělal jsem to k vojenské policii a tam byli v něčem mnohem přísnější (sledování BMI apod.)

Odpovědět

Záda

28.05.2011 v 15:21 Ondra

Jsou problémem křivá záda kdybych se chtěl stát pilotem?

Odpovědět

cukrovka

31.05.2011 v 16:46 Karel

Dobrý den, je mi 23 a jako vrcholový sportovec jsem fyzicky i psychicky zdatný. Bohužel mi před nedávnem zjistili zvýšené hodnoty glykémie v krvi. Mám cukrovku typ 1 což znamená, že jsem na inzulínu, ale jinak zcela zdravý. Je možná jako diabetik složit zkoušky na pilotní průkaz? Pokud ano na které. Předpokládám, že nemohu působit jako pilot ATPL i když to byl můj sen. Děkuji

Odpovědět

Otázky

13.04.2012 v 23:18 Vítek

Jak jste psal ty počítačové otázky např. "Měli jste někdy chuť někomu fyzicky ublížit?" Když dám u této otázky ano, je možné aby mi to znemožnilo postup dále? Dále bych se chtěl zeptat jak přibližněji vypadá ta A3 s pozicemi, nějak si to nedovedu představit. A nakonec ty IQ testy, jedná se o ty hloupé obrázky, který pasuje do řady atd.

Odpovědět

Šelest

17.02.2014 v 23:31 Pavel

Je šelest na srdci problémem a nevadí, že jsem mírně při těle, abych se mohl stát dopravním pilotem?

Odpovědět

RE: Šelest

18.02.2014 v 14:00 Adam Zuska

Pavle, doporučuji vznést dotaz na stránkách pana doktora Melechovského, který je k jeho zodpovězení asi nejpovolanější. www.leteckylekar.cz

Odpovědět

Stomatologie

19.09.2014 v 15:18 Petr

Je možné, že můžou nastat problémy pokud mám 2-3 kazy ? Ovšem zaplombované.

Odpovědět

Re: Stomatologie

20.09.2014 v 7:35 Jakub Velička

U Class 1 pro dopravní piloty to není problém, nevím jak v případě vojenských pilotů.

Odpovědět

dotaz

05.02.2017 v 17:10 xxx

Vím, trochu neobvyklý dotaz, ale je problém když jsem v 18 letech prošel změnou pohlaví? Je to důvod proč nezískat toto osvědčení?

Odpovědět

Získání Medical 1

04.03.2019 v 14:43 Ado

Dobrý den,

 

mohli by v Praze na ÚLZ dělat problémy s vydáním 1.třídy? 

V minulosti mi byl odebrán ŘP pro zbytkový alkohol, ten po dopr. psychotestech bez problémů navrácen.

2.třídu mám 5 let + průkaz SPL. Tam historicky bez obtíží.

 

Děkuji za reakci.

A.

Odpovědět

Přidat komentář