Airbus představil nový speciál a nabízí pohled na oblohu přímo nad hlavou

26.05.2017

Airbus představil nový speciál a nabízí pohled na oblohu přímo nad hlavou
Airbus představil nový speciál a nabízí pohled na oblohu přímo nad hlavou (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Airbus tento týden představila privátní verzi širokotrupého letounu nové řady ACJ330neo. Svou koncepcí a uvažovaným využitím navazuje na předchozí VIP varianty, vylepšuje je a zároveň nabízí inovace, kterými disponuje generace strojů s označením neo.


Foto Airbus

ACJ330neo poskytuje dostatek místa v reprezentativním interiéru. Ten může být snadno přizpůsoben aktuálním potřebám a nabídnout konferenční sál s patřičným vybavením, restaurační prostory, soukromé kanceláře, koupelnu apod. Jedná se tak vlastně o komfortní létající hotel pro 25 hostů, kteří v něm ve vzduchu mohou strávit bez mezipřistání až 20 hodin a doletět například z Prahy do australského Sydney.

Typickými provozovateli takových speciálů jsou například subjekty zajišťující přepravu vládních činitelů a dalších významných osob. Dva menší Airbusy A319CJ létají například v dopravní letce Vzdušných sil Armády České republiky.

Jako ostatní stroje řady 330neo pohání i tento motory Rolls-Royce Trent 7000 a oproti starším modelům disponuje letoun lepší aerodynamikou. Piloti létající klasickou dopravní verzi nebudou v jeho kokpitu překvapeni, protože je totožný s tím, který znají. A budou moci využít například i Airbusem vyvinutý Runway Overrun Prevention System (ROPS).


Foto Airbus

O tom, že výrobci záleží na reprezentativním a jedinečném designu Airbus Corporate Jet (ACJ) modelů, svědčí i spolupráce se známou italskou společností Pagani. Ve spolupráci s Airbusem tento výrobce originálních automobilů a pojem ve světě designu navrhl pro ACJ319neo nový design kabiny s názvem Infinito. Jeho významným prvkem je strop, na který může být promítán obraz odpovídající skutečnému pohledu ven z letadla, což budí dojem, že má letoun ve střeše zabudované velké okno. Ve vybavení interiéru se promítnul Paganiho rukopis koeexistence umění a pokročilých technologií a najdeme v něm jak přírodní materiály, tak i uhlíková vlákna.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Airbus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář