Zemřel kosmonaut Viktor Gorbatko, další z průkopníků kosmu

18.05.2017

Zemřel kosmonaut Viktor Gorbatko, další z průkopníků kosmu
Zemřel kosmonaut Viktor Gorbatko, další z průkopníků kosmu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nedá se nic dělat, průkopníci kosmických letů odcházejí na věčnost. Z americké „sedmičky“ pro lety Mercury už po smrti Johna Glenna nezůstal žádný pamětník, v Rusku se počet mužů z tzv. Prvního oddílu (Gagarinovského) prudce snižuje. Ve středu 17. května odešel mezi hvězdy generálmajor Viktor Vasiljevič Gorbatko. Kosmonaut, který mezi léty 1969–1980 třikrát startoval na oběžnou dráhu kolem Země. Brzy by mu bylo 83 let.

Stíhací pilot Viktor Vasiljevič prošel prvním tvrdým sítem a od roku 1960 byl členem legendárního Prvního oddílu sovětských kosmonautů. Měl šanci účastnit se programu Voschod, byl původně spolu s Chrunovem náhradníkem Leonova a Běljajeva pro první výstup do volného vesmíru, ale lékaři mu v průběhu přípravy „něco“ našli a místo něj byl jmenován Dmitrij Zajkin. V rámci lunárního programu L1 byl náhradníkem pro let Sojuzu 5, kterému pak velel Volynov a Jelisejev s Chrunovem v jeho rámci uskutečnili první přestup z lodi do lodi volným prostorem do Sojuzu 4, pilotovaného Šatalovem.

Gorbatko se tak dočkal svého prvního startu až 12. října l969 v Sojuzu 7, při tzv. skupinovém letu tří lodí (Sojuz 6, 7 a 8). Program spojení se Sojuzem 8 se ovšem nepodařilo vyplnit (Sověti měli nekonečné problémy s navigačním systémem Igla), a tak předvedli jen jakousi show na oběžné dráze.

Druhý let absolvoval Gorbatko spolu s Jurijem Glaskovem v Sojuzu 24, který je dopravil na družicovou stanici Saljut 5. Tam po 17 dní plnili různé experimenty, především ale vojenská pozorování pomocí dvoumetrového foto-dalekohledu (ten dokázal přečíst i poznávací značky amerických vládních limuzín…).

Do třetice pak Viktor Vasiljevič vzlétl na oběžnou dráhu v rámci programu Interkosmos jako velitel Sojuzu 37 s vietnamským pilotem – hrdinou (na MiGu 21 sestřelil jako první na světě bombardér B-52) Pham Tuanem.

Dvojnásobný hrdina SSSR, vášnivý filatelista a svého času nejlepší tenista Hvězdného se sice nepodíval ani na Měsíc, ani na Mars, po kterém on i jeho parťáci toužili, nicméně patří mezi průkopníky kosmonautiky, bez nichž by nebylo ani mezinárodní kosmické stanice ISS.

Po odchodu Viktora Gorbatka zůstávají v Rusku už jen tři veteráni z Prvního oddílu: Alexej Leonov, Valerij Bykovskij a Boris Volynov. A můžeme tam snad zahrnout i nezdolnou prvním ženu v kosmu, Valentinu Těreškovovou…

Mohlo by vás zajímat

Stanislav Kužel

Letecký fanda, kitař a novinář, který patří k dlouholetým popularizátorům vědy, techniky a kosmonautiky v rozhlase či řadě časopisů. S řadou kosmonautů či astronautů se znal a zná osobně ze své rozhlasové éry, reportoval např. i kosmický let Sojuz-Apollo, start Vladimíra Remka či Jean-Loup Chrétiena. Jako první Čech si vyzkoušel simulátor kosmické lodi Sojuz (1975). Standa Kužel je i autorem několika knih: Kosmonautika za oponou (2015), Kosmonauti Nula (2017), nejnověji pak Hvězdné války - Jak velmoci bojovaly o vemír (2020), dále science-fiction – viz antologii Slovník české literární fantastiky a science-fiction (Ivan Adamovič, Praha 1995), povídek (viz Ikare či výběr Kříšťálové sféry) a řady populárně-vědeckých článků z různých oborů. Na letiště to má kousek a když s ním někdo odstartuje, rád se drží kniplu.


Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář