Závodní sezóna motorové akrobacie začala na mosteckém letišti

09.05.2017

Závodní sezóna motorové akrobacie začala na mosteckém letišti
Závodní sezóna motorové akrobacie začala na mosteckém letišti (Zdroj: Aeroweb.cz)

O víkendu se letečtí akrobaté sešli na mosteckém letišti, aby poměřili svoje dovednosti ve 20. ročníku Mosteckého poháru organizovaného místním aeroklubem V prvním díle letošního seriálu závodů v motorové akrobacii pořádaných na našem území soutěžili v kategoriích Sportsman (SPO), Intermediate (INT) a Advanced (ADV).

Přes úvodní nepřízeň počasí se podařilo v sobotu odlétat dvě soutěžní sestavy, což pro platnost soutěže dle propozic postačovalo. V kategorii SPO se z devíti účastníků umístil nejlépe se ziskem 2 182 bodů Martin Meloun létající s Decathlonem OK-DEC. S odstupem pouhých 34 bodů po jedné předem známé povinné a jedné tajné sestavě obsadil druhé místo Karel Vobořil s letounem Z-142 OK-LNB.

V kategoriích INT a ADV soutěžící absolvovali jednu sestavu volnou a jednu tajnou. V kategorii INT zvítězil při účastí čtyř pilotů Lukáš Pařízek se strojem Z-50M OK-XRK. Vylétal si celkem 3 453 bodů. Ve druhé jmenované kategorii se o zisk poháru utkali pouze tři piloti. Nejlepší z nich byl s 4 726,5 body Jaromír Čihák, který předváděl své umění v Extře 300L YL-VUP.


Zdroj acro-online.com

Seriál závodů motorové akrobacie bude pokračovat koncem května na toužimském letišti Karlovarským pohárem, pro který je vyhlášena kromě kategorií SPO, INT a ADV i kategorie Unlimited (UNL). V červenci se můžeme těšit na Kroměřížský pohár a v září pak na Hosínský pohár, přičemž mistrovství České republiky je plánováno na červen do Chotěboře. Na letiště na Vysočině se bude taktéž možné přijít podívat v srpnu na mezinárodní klání v rámci Mistrovství Evropy v letecké akrobacii v kategorii ADV.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář