CATC uvedlo do provozu nový simulátor pro výcvik pilotů L 410

03.04.2017 1 příspěvek

Výcvikové centrum Czech Aviation Training Centre (CATC) začalo od 1. dubna 2017 s výcvikem pilotů na letovém simulátoru L 410, který tomuto výcvikovému středisku vyrobila na zakázku kanadská společnost CAE. Simulátor splňuje veškeré předpisové požadavky pro nejvyšší úroveň těchto zařízení dle standardů Mezinárodní organizace civilního letectví (ICAO), Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) i amerického Federálního leteckého úřadu (FAA).

Na základě zvyšující se poptávky provozovatelů letounů L 410 i samotného výrobce letadel Aircraft Industries započal investiční projekt vývoje, výroby a provozu simulátoru v roce 2015 podpisem smlouvy o spolupráci mezi CATC, Aircraft Industries a CAE. Projekt byl završen v březnu 2017 certifikací letového simulátoru L 410 UVP-E20 na nejvyšší možnou úroveň, tj. kategorii D, kterou provedl Úřad civilního letectví České republiky. Nový simulátor je instalován v Hangáru B, sídle CATC na Letišti Václava Havla Praha.


Foto CATC

Pro vývoj simulátoru takové kategorie bylo zásadní změřit všechny parametry za letu na reálném letounu. Měření probíhala ve spolupráci s konstruktéry a piloty kunovického výrobce letadel. Nový simulátor L 410 splňuje veškeré potřeby, které si žádají nejnovější trendy ve výcviku pilotů. Stávající simulátory starších typů ze 70. a 80. let minulého století již soudobé nároky na kvalitní přípravu pilotů nesplňují.

„Unikum simulátoru L 410 instalovaného v Czech Aviation Training Centre spočívá zejména v míře napodobení letových vlastností skutečného letadla – je natolik vysoká, že umožňuje i nejnáročnější trénink vybírání nezvyklých letových poloh či zvládání nestandardních situací za letu,“ uvedl v souvislosti se zahájením provozu nového simlátoru kapitán Jan janík, jednatel CATC. „Takový výcvik byl dosud možný pouze na skutečných letadlech a ve velmi omezené míře. Zároveň výcvikové středisko CATC díky novému simulátoru rozšíří nabídku svých produktů o výcviky posádek L 410 z České republiky i ze zahraničí.“

Jeho slova podpořil i vedoucí instruktor simulátoru L 410 v CATC Jiří Pískatý: „Díky tomuto simulátoru budou piloti mnohem lépe připraveni i na zcela mezní situace, které by je mohly v reálném provozu potkat. Je tedy zřejmé, že výcvik pilotů L 410 se výrazně zkvalitní, zároveň tím přispějeme k dosažení nejvyšší úrovně bezpečnosti provozu tohoto typu letounu.“

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

skvele

03.04.2017 v 15:48 L-410

Samozrejme vubec nic proti doted jedinemu provozovateli simulatoru L-410 ale to na cem se "letalo" v OSR byla uz fakt ostuda. Sim skripal jak stara lod a kdyz jsem kuprikladu naletaval ILS tak brevno na HSI nic. Pribehl instruktor, poklepal na budik a bylo opraveno. Tak takhle asi ne... Preji vsem bezproblemovy provoz simu a kvalitni vycvik a doufam ze cena typeratingu nebude atakovat cenu TR na 737 a 320.

Odpovědět

Přidat komentář