Limitované provizorium umožnilo DSA pokračovat v ústecké LZS

02.03.2017

Limitované provizorium umožnilo DSA pokračovat v ústecké LZS
Limitované provizorium umožnilo DSA pokračovat v ústecké LZS (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ministerstvo zdravotnictví prodloužilo s platností od 1. března smlouvu se společností DSA o provozování letecké záchranné služby v Ústeckém kraji. Dle mluvčí Ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové je prodloužení smlouvy v souladu se zákonem o veřejných zakázkách limitované vyčerpáním částky 3,69 milionu korun bez DPH.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček obdržel toto pondělí od ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka zprávu o tom, že do konce února bude uzavřen dodatek smlouvy o vykonávání letecké záchranné služby v Ústeckém kraji se společností DSA. Informoval o tom místní oficiální web. Platnost stávající smlouvy končila 28. února. Poslední únorový den pak dle informace, kterou naší redakci poskytl místopředseda představenstva společnosti DSA Daniel Tuček, skutečně k podpisu dodatku smlouvy došlo a LZS ve stávající podobě může v Ústí pokračovat.


Foto DSA

Tisková mluvčí Ministerstva zdravotnictví dále ve svém prohlášení uvedla, že finanční limit plnění dodatku smlouvy by mohl být vyčerpán během dubna. K tomu dodala, že stále platí memorandum, podle kterého je armáda a policie až do vybrání nového vítěze tendru připravena plně zajistit potřeby Ústeckého kraje ohledně LZS. Nové výběrové řízení by mělo být vypsáno v nejbližších dnech.

Situace ohledně provozování LZS v Ústí je v posledních měsících komplikovaná. Minulý rok vláda rozhodla o reorganizaci letecké záchranky a vypsání tendru na provozovatele šesti stanovišť. Z celkového počtu deseti stanovišť totiž od ledna 2017 zabezpečuje provoz na dvou z nich Policie ČR a na dalších dvou Armáda ČR. Dříve tyto složky fungovaly pouze na dvou místech, policie v Praze a armáda v Plzni. Tendr v Ústí nad Labem vyhrála slovenská společnost Air Transport Europe. Zadání výběrového řízení a jeho výsledky vedly k řadě pochybností na nejrůznějších místech včetně odborných kruhů. DSA, která do prosince 2016 místní LZS provozovala, podala stížnost u antimonopolního úřadu. Nakonec došlo k úplnému zrušení tendru pro Ústecký kraj a společnosti DSA byla smlouva prodloužena o dva měsíce do konce února 2017. Zároveň bylo rozhodnuto o vypsání nového výběrového řízení.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář