Boeing zůstává klíčovým hráčem v oblasti GPS infrastruktury

03.02.2017

Boeing zůstává klíčovým hráčem v oblasti GPS infrastruktury
Boeing zůstává klíčovým hráčem v oblasti GPS infrastruktury (Zdroj: Aeroweb.cz)

Boeing 2. února zveřejnil zprávu o podpisu smlouvy s americkým vojenským letectvem (USAF) o pětileté podpoře systému GPS IIA a IIF. Americký výrobce letadel patří dlouhodobě mezi hlavní dodavatele a podpisem smlouvy se mu otevírá možnost i pro spolupráci na připravovaném projektu GPS III. Zakázku na deset družic nového systému získala společnost Lockheed Martin. O tom, kdo dodá další tři satelity, se teprve bude rozhodovat. Kromě dvou uvedených společností je ve hře i Northrop Grumman.


Foto Spaceflightinsider.com

Během pilotního výcviku při navigační zkoušce nám GPS nepomůže. Přijímač bude na palubě nanejvýše v zapečetěné obálce pro případ nouze a trasu budeme určovat srovnávací navigací dle vidu a mapy. V dalším leteckém životě již výhod GPS většina z nás využije. Pro širší veřejnost a dost možná i leteckou může být zajímavé zjištění, že na poli infrastruktury GPS hraje důležitou roli společnost Boeing, známá především svými letadly.

V letech 2010-2016 bylo na oběžnou dráhu postupně vyneseno 12 jejích satelitů bloku IIF. Mezi další aktivní bloky patří IIR a IIR-M, vyrobené společností Lockheed Martin. Součástí podepsané smlouvy je i závazek Boeingu podporovat po dobu minimálně pěti let blok IIA, předchůdce systémů F, R a R-M, za jehož zrodem stojí největším dílem společnost Rockwell International. Tyto satelity nejsou nyní aktivní a slouží jako záloha pro případ výpadku v aktivní družicové síti.

Podle informací společnosti Boeing se za dobu 40letého partnerství s USAF všechny její GPS satelity pohybovaly po orbitální dráze v součtu 550 let a nejdéle sloužící satelit vydržel v provozu po dobu 25 let. Boeing dále uvádí, že 70 % všech GPS satelitů dopravených na oběžnou dráhu je jeho provenience. Celkový počet zařízení využívajících technologii GPS odhaduje na čtyři miliardy.

Podpis smlouvy je pro Boeing příslibem, že i v dalších letech bude hrát důležitou roli ve vytváření a údržbě infrastruktury, díky které může toto obrovské množství GPS přijímačů, včetně našich leteckých, fungovat. To ovšem platí pouze za předpokladu, že americká armáda bude nadále poskytovat data ze svého systému veřejnosti. Z historie víme, že k určitým omezením v některých politicky složitějších obdobích již došlo.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář