GE chce z Česka učinit předního výrobce turbovrtulových motorů

27.10.2016

GE chce z Česka učinit předního výrobce turbovrtulových motorů
GE chce z Česka učinit předního výrobce turbovrtulových motorů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americká společnost General Electric, respektive její letecká odnož GE Aviation, se dohodla s českou vládou na investici do rozvoje výroby a vývoje jejích turbovrtulových motorů na našem území. Součástí zakázky za 1,35 miliardy korun by kromě výstavby nové továrny měla být i investice do vzdělávání nových inženýrů, na kterém chce GE spolupracovat s řadou předních českých univerzit.

Do roku 2022 by tak v Česku mělo vzniknout více než 500 nových pracovních míst pro inženýry, vývojáře, ale i méně kvalifikované dělnické profese. V nové továrně, pro kterou se zatím hledá místo, by se mělo zpočátku vyrábět přes 400 motorů ročně, převážně H75, 80 a 85 spolu s novými motory pracovně označovanými „ATP“ pro Cessnu Denali, na kterých již letňanská odnož GE Aviation Czech usilovně pracuje.


Prezentace rozvoje GE Aviation na našem území / youtube/GEaviation 

Podle slov viceprezidenta GE International Johna Rice by měla tato investice znamenat pouze začátek postupného rozvoje GE Aviation Czech. Pokud půjde vše podle plánu, chtěl by americký gigant postupně podpořit český průmysl dalšími téměř deseti miliardami korun, které by měly putovat převážně do dalšího vzdělávání, v případě velkého úspěchu i do budoucího rozšíření nové továrny.

Česká republika je pro GE výhodná hlavně svojí strojírenskou tradicí a polohou ve středu Evropy. Ostatně v současné době v letňanské pobočce vyráběné motory modelové řady „H“ stále ještě vzdáleně vycházejí z původního Waltru M601. 


Celosvětově úspěšné turbovrtulové motory řady „H" GE Aviation Czech / Foto GE Aviation

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář