Kvalifikaci RBAR v Indianapolis ovládl Muroja, Češi ve středu pole

02.10.2016

Kvalifikaci RBAR v Indianapolis ovládl Muroja, Češi ve středu pole
Kvalifikaci RBAR v Indianapolis ovládl Muroja, Češi ve středu pole (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ničím jiným než minutou ticha za tragicky zesnulého Hannese Archa, mistra světa z roku 2008 a jednoho z pilířů velké show zvané Red Bull Air Race, nemohla začít sobotní kvalifikace sedmého podniku letošního ročníku. S technicky ne zcela jednoduchou tratí si na slavné nascarové dráze v Indianapolis, kde diváci viděli airraceové pylony vůbec poprvé, nejlépe poradil Joši Muroja z Japonska.

Do hladkého průběhu měla kvalifikace vinou několika přerušení kvůli dešťovým přeháňkám ovšem velmi daleko. Po Ascotu druhá trať s tzv. statickým startem navíc neumožňovala pilotům létat dvě soutěžní kola ihned za sebou, ale bylo nutné odletět nejprve první kolo v celé čtrnáctce a teprve poté ve stejném pořadí letět znovu.


Foto Red Bull Air Race

Čeští borci, Martin Šonka a Petr Kopfstein, obsadili příčky ve střední části výsledkové listiny a jen tak tak nedošlo k tomu, že by je kvalifikační výsledek svedl dohromady v prvním kole nedělního závodu. Na šestého Šonku nakonec čeká devátý Michael Goulian, jeden z domácích letců, a desátý Kopfstein se utká s v sobotu pátým Juanem Velardem.

Vítěz kvalifikace Muroja se může právem považovat za nekorunovaného krále kvalifikací, neboť sobotní klání vyhrál již poněkolikáté v kariéře. To lídr průběžného pořadí, který by teoreticky mohl slavit mistrovský titul již po tomto předposledním závodě ročníku, zažil hrůzostrašné první kolo, po němž figuroval na chvostu výsledkové listiny. V druhém kole se však dokázal propracovat až na čtvrtou příčku.

Svou velkou premiéru v Master Class si odbyl Chilan Christian Bolton, který coby náhradník za Archa naskočil do nejvyšší kategorie v trochu složité situaci a v prvním seznámení s nejlepší konkurencí viditelně zaostával. Svůj vysoký standard naopak zaletěl druhý Matt Hall, Doldererův konkurent v celkovém zúčtování. Spokojený mohl být i třetí Nigel Lamb, který se v severoamerických závodech letos definitivně loučí s kariérou airraceového pilota.

Nedělní závod odstartuje prvním kolem v 19 hodin SELČ a sledovat jej můžete živě na webu www.redbullairrace.com.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář