Druhý An-225 bude dokončen pro Čínu, ta by ho chtěla licenčně vyrábět

07.09.2016 2 příspěvky

Druhý An-225 bude dokončen pro Čínu, ta by ho chtěla licenčně vyrábět
Druhý An-225 bude dokončen pro Čínu, ta by ho chtěla licenčně vyrábět (Zdroj: Aeroweb.cz)

Čínská společnost Airaft Industry Corporation of China (AICC) podepsala s ukrajinským Antonovem kontrakt na výrobu stroje An-225 Mrija. Jako základ pro teprve druhý exemplář největšího letounu na světě poslouží nedokončený kus stavěný ke konci 80. let, který od té doby prošel již mnoha programy ve snaze jej dostavět. Na kompletaci ze dvou třetin hotového letounu však ukrajinský výrobce nikdy nezískal potřebné finance.

Ty by do kyjevského závodu mohl přinést čínský investor, který využil ukrajinské nepříjemné situace po omezení obchodu s Ruskem, a nabídl Antonovu investici přes 300 milion dolarů na dokončení druhého stroje. Čínský partner se navíc netají snahou An-225 v blízké době sám licenčně vyrábět.


Zakonzervovaný trup druhého An-225 / Foto cpfc.org

Čína by chtěla z Mrijy učinit páteř svého vojenského transportního letectva, které trápí dlouhodobý nedostatek schopné letecké techniky. Objevily se již však i hlasy mluvící o možném budoucím použití An-225 jako levném prvním stupni pro atmosférické starty menších orbitálních raket. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

motory

07.09.2016 v 8:56 MM

Ak sa im to ozaj podari dokoncit, nestalo by za uvahu tam dat namiesto 6 ruskych motorov 4 GE 90?

Odpovědět

RE: motory

07.09.2016 v 10:41 drunkez

a kto zaplati certifikaciu? a kto FADEC a kto zaplati vypocty prenosu sily na kridla atd.atd. vymena motora je veeeeeelka vec

Odpovědět

Přidat komentář