Mysem Canaveral otřásl výbuch Falconu 9 SpaceX, startovací komplex je poškozen

01.09.2016

Mysem Canaveral otřásl výbuch Falconu 9 SpaceX, startovací komplex je poškozen
Mysem Canaveral otřásl výbuch Falconu 9 SpaceX, startovací komplex je poškozen (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ve čtvrtek v jednu odpoledne UTC došlo na startovacím komplexu 40 Kennedyho vesmírného centra k explozi nosné rakety Falcon 9 FT soukromé společnosti SpaceX. Stalo se tak během plánovaného statického testu funkce prvního stupně, který měl prověřit připravenost stroje na sobotní vynesení izraelského komunikačního satelitu Amos-6 na geostacionární orbitu.


Výbuch rakety plné pohonných hmot silně poníčil startovací rampu / Foto Washington Times

Podle prvotních informací nastal problém asi tři minuty před testovacím zážehem na druhém stupni nosiče v oblasti nádrže na okysličovadlo, která selhala při plnění superpodchlazeným kapalným kyslíkem. Právě použití superpodchlazených pohonných látek je doménou Falconu 9 FT, který díky tomu dosahuje větší efektivity, nese však sebou i zvýšené riziko nehodovosti. A to si dnes vybralo svou daň kompletním zničením nosné rakety včetně drahocenného satelitu. Během výbuchu a následného požáru navíc došlo ke značnému poškození startovacího komplexu, který je tak prozatím vyřazen ze služby.

Vzhledem k tomu, že komplex 39A určený primárně pro vypouštění vyvíjených nosičů Falcon Heavy je teprve ve výstavbě, zcela určitě dojde k posunu startovního harmonogramu misí. Minimálně těch, které nemohou startovat z kalifornské Vandenbergovy základny, tedy i zásobovacích misí k Mezinárodní vesmírné stanici lodí Dragon. Spekuluje se i o možném dočasném uzemnění Falconu 9 FT do doby, než se objasní příčiny čtvrteční nehody.


70 metrů vysoký znovupoužitelný první stupeň F9 FT přistává poprvé na moři / Foto SpaceX

Naštěstí pro SpaceX má následující mise Iridium NEXT 1-10 startovat právě z Kalifornského komplexu, následující let družice SES-10 pak už z nové startovací rampy 39A. Zvlášť u komerční společnosti jakou je SpaceX však bude největší výzvou reakce zákazníků. Během incidentu naštěstí nebyl nikdo zraněn. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář