Vzducholoď Airlander 10 poprvé letěla, už se chystá ještě větší verze

18.08.2016

Vzducholoď Airlander 10 poprvé letěla, už se chystá ještě větší verze
Vzducholoď Airlander 10 poprvé letěla, už se chystá ještě větší verze (Zdroj: Aeroweb.cz)

Aerostat Airlander 10, v současné době největší létající stroj na světě, se včera poprvé vznesl do vzduchu. Hybridní vzducholoď britského výrobce Hybrid Air Vehicles (HAV) vzlétla z letiště v anglickém Cardingtonu a strávila nad zemí necelou půlhodinu. 

Dvaadevadesát metrů dlouhé letadlo bylo původně vyvíjeno na základě zakázky amerického ministerstva obrany, přičemž mělo být nenáročným a tichým ekvivalentem transportních vrtulníků. Během vývoje však americká strana od projektu odstoupila, HAV se ale rozhodl po získání domácí dotace ve vývoji pokračovat. Výsledkem je stroj podle slov výrobce kombinující přednosti letounů, vrtulníků i vzducholodí. Zvláště díky nafukovacím přistávacím plochám je schopný přistávat na jakémkoliv povrchu včetně vodní hladiny.


Záběry z prvního letu Airlanderu 10 / youtube/Scinews

K vytváření vztlaku slouží primárně helium vyplňující polaminované látkové tělo vzducholodě o objemu 38 000 m3, druhotně pak vztlakový tvar stroje. Pohon zajišťují čtyři dmychadla poháněná osmiválcovými dieselovými motory o celkovém výkonu 970 kW, díky kterým dokáže Airlander 10 vyvinout rychlost až 148 km/h. Dolet by se měl pohybovat okolo 3 000 km, přičemž by mohl stroj ve vzduchu vydržet údajně i dva týdny. 

Výrobce mluví o Airlanderu jako o budoucnosti letectví, ovšem i přes technologický pokrok oproti původním zepelínům těžkou soudit, budou-li mít hybridní vzducholodě v tvrdé konkurenci letounů a pomalu nastupujících dronů opravdu takový úspěch. Vzducholoď o nosnosti 10 tun je prozatím vybavena jednoduchou gondolou pro jednoho pilota a blíže neurčený počet pasažérů. Sériová verze by však měla disponovat prostorem pro dvoučlennou posádku a až šest desítek pasažérů, či deset tun nákladu.

Ve vývoji je již i druhý Airlander s číslem 50, který by měl mít k dispozici nosnost více jak pětinásobnou, a díky novým motorům dosahovat rychlostí kolem 200 km/h.


Airlander 50 by měl přesáhnout délku 120 metrů / Obrázek HAV

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář