Dodávky F-35 přes problémy pokračují, Izrael převzal první „Adir“

30.06.2016

Dodávky F-35 přes problémy pokračují, Izrael převzal první „Adir“
Dodávky F-35 přes problémy pokračují, Izrael převzal první „Adir“ (Zdroj: Aeroweb.cz)

Izraelská vládní delegace oficiálně převzala na základně Fort Worth v americkém Texasu první kus víceúčelového letounu páté generace F-35 Lightning II. Izrael se tak stává první asijskou zemí, která tímto letounem disponuje.

„F-35 je nejlepší letadlo na světě a volba našeho nejvyššího vojenského vedení. Je jasné a zřejmé, že pro nás a celý region nová stíhačka F-35 "Adir" („mocný“, pozn. red.) vytvoří skutečný odstrašující efekt a zvýší naše schopnosti na velmi dlouhou dobu,“ dodal k převzetí pokrokového stroje izraelský ministr obrany Avigdor Liberman.


F-35A pro Izraelské letectvo / Foto Lockheed Martin (klikněte pro zvětšení)

Židovský stát objednal za finanční podpory Spojených států celkem 33 letounů F-35A, do budoucna však plánuje přiobjednat ještě dalších 42 a to jak konvenčně startujících F-35A (respektive izraelskou verzi „I“), tak dost možná i několik F-35B s krátkým vzletem a kolmým přistáním (STOVL). Již zmíněná verze „I“ se bude od té standardní lišit hlavně blíže nespecifikovanými elektronickými systémy izraelské výroby, které usnadní začlenění F-35I do tamního systému velení a řízení.

K samotnému letectvu se první dvě F-35 dostanou letos v prosinci, následně přibude IAF vždy po šesti letounech ročně. Podle plánu by měla první letka F-35 dislokovaná na základně Nevatim dosáhnout bojových schopností do dvou let. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář