Pravý motor singapurského Boeingu 777 začal po přistání hořet

27.06.2016

Pravý motor singapurského Boeingu 777 začal po přistání hořet
Pravý motor singapurského Boeingu 777 začal po přistání hořet (Zdroj: Aeroweb.cz)

Boeing 777-300ER společnosti Singapur Airlines (SIA) mířící ze Singapuru do italského Milána se musel po přibližně dvou hodinách letu vrátit na letiště vzletu, když posádka zaznamenala únik oleje z pravého motoru.

Původně poklidné přistání letu SQ368 narušil náhlý požár, „pravý motor boeingu začal hořet krátce poté, co letoun v pondělí v 6:50 místního času (v neděli v 22:50 UTC) dosednul na letiště Changi,“ uvedla letecká společnost. „Hasičské jednotky požár uhasily a nikdo z 222 cestujících a 19 členů posádky se nezranil,“ doplnila SIA ve svém vyjádření.


Pravý motor Boeingu 777-300ER 9V-SWB po přistání na letišti Changi / Foto Channelnewsasia

Původně 12hodinový noční let do Milána skončil ještě před rozedněním na letišti vzletu, zatím z neznámých příčin však po přistání pravý motor zachvátily silné plameny. Letoun proto zastavil na jedné z pojezdových drah.

„Po přistání letounu se cestující radovali a tleskali,“ svěřila se zpravodajskému kanálu NewsAsia cestující Lee Bee Yee. „Potom se objevila jiskra a obrovské plameny začaly vycházet z pravé strany letadla,“ dodala.

Pro tento okamžik se posádka nicméně rozhodla ponechat cestující na palubě letounu a nepřistoupila k nouzové evakuaci. 

„Stoupla jsem si, byla jsem připravená utéct,“ dodává slečna Lee. „Řekli nám však, abychom zůstali v poklidu na svých místech, cestující byli vystrašení, nikdo však nepropadal panice a všichni trpělivě seděli,“ popisuje chvíle, kdy pravý motor zachvátil požár. Odhaduje, že do příjezdu hasičských jednotek uplynulo několik minut.


Jedním z úkolů bude prozkoumat rozsah poškození / Foto Channelnewsasia

Singapurské letiště Changi nicméně uvedlo, že hasiči byli ihned po přistání připraveni k zásahu, uhašení požáru díky tomu trvalo jen pár minut. Následně byly k letounu přistaveny schody a autobus cestující převezl do bezpečí teerminálu.

Podle zpráv letecké společnosti došlo za letu k úniku oleje z pravého motoru, někteří z cestujících se nicméně svěřili, že cítili zápach leteckého paliva. SIA uvedla, že při vyšetřování příčiny požáru motoru bude spolupracovat se Singapurským úřadem pro civilní letectví (CAAS).


Cestující letoun opustili až po uhašení požáru / Foto Channelnewsasia

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář